Het mooiste is als cliënten zelf met ideeën durven komen

“Bij een cliënt is altijd ontwikkeling mogelijk.” Dat is het uitgangpunt van gespecialiseerd begeleider en kok Ronald van Panhuis bij De Heerenhoff in Nijkerk. Een dagbesteding die de catering verzorgt voor bedrijfsrestaurants van ’s Heeren Loo, de Rabobank en de bibliotheek. Maar hoe zorg je ervoor dat de cliënten er na veel mislukkingen ook zelf in gaan geloven? “Door de cliënten positieve ervaringen te laten opdoen”, aldus Ronald. “Zo krijgen zij vertrouwen en gaan zij positief denken over hun mogelijkheden. Het mooiste is, als ze daardoor zelf met ideeën durven komen.”


Fouten mogen

“Mijn eerste doel is altijd dat cliënten zich veilig voelen. Daarom doe ik de eerste weken veel met hen samen. Laat hen meekijken en leg uit wat er moet gebeuren. En ik laat hen eenvoudige taken doen, bijvoorbeeld de sla wassen of een komkommer snijden. Ook complimenteer ik hen regelmatig. Heel belangrijk is, dat ze weten dat er dingen mis mogen gaan, maar dat er altijd een oplossing is. In hun verleden zijn ze namelijk al vaak afgewezen wanneer ze fouten maakten of zich onaangepast gedroegen. Ik kijk of de cliënt zelf een oplossing kan bedenken of ik help hem erbij. Als een saus gaat schiften gooien we hem niet weg, maar lossen dat samen op.”

Gevoel voor koken


“Een mooi voorbeeld van de invloed van positief denken is Rick Brouwer. Op zijn 18e kwam hij bij ons. Zijn gedrag zorgde voor veel problemen, want hij had grote moeite om zich aan regels en afspraken te houden. Daardoor was hij vaak afgewezen. Ik had gelijk het gevoel dat Rick aanleg voor koken had. Vandaaruit stimuleerde ik Rick om verantwoordelijkheid te nemen. Ook liet ik hem successen ervaren. Na verloop van tijd kwam Rick zelfs met ideeën om gerechten te combineren. Dat vond ik geweldig, je zag hem groeien. Ook hielp hij andere cliënten. Dat versterkte zijn zelfvertrouwen nog meer. Op een gegeven moment is hij naar het mbo keukenassistent niveau 1 gegaan. Met steun van zijn ouders en woonbegeleider stroomde hij zelfs door naar mbo kok niveau 2. Het is een mooi resultaat voor hem, voor mij maar ook voor andere cliënten. Zo krijgen zij vertrouwen in wat er voor hen mogelijk kan zijn.”

Eindelijk een eigen moestuin


“Een grote wens van Rick was een moestuin. Belangrijk was dat hij daar dan de verantwoordelijkheid voor nam. In 2016 had hij laten zien dat hij dat kon en sindsdien heeft hij een moestuin. Hij is daar als een vis in het water; hij heeft goed contact met de andere tuinders en weet inmiddels meer over groente kweken, dan ik. Ook gaat hij er in zijn vrije tijd naartoe. De producten van de tuin gebruiken we in de keuken. Dat is toch prachtig!”

Vertrouwen, geduld en positief denken


“Het geeft mij veel voldoening om te zien hoe hij zich de afgelopen 12 jaar heeft ontwikkeld tot een prachtig mens, met zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel. En dat ik hem daarbij vanuit onze gezamenlijke passie voor koken, heb kunnen helpen. Ook zijn ouders zijn trots. En dat allemaal door vertrouwen, geduld en positief denken.”

Mis nooit meer een vacature!

Als je een mooie baan zoekt, wil je natuurlijk geen vacature missen. Hoeft ook niet. Laat je gegevens en voorkeuren achter en je ontvangt steeds de nieuwste vacatures.

Job Alert