Iemand dat steuntje in de rug geven, dat doe ik graag

‘Ik was weer toe aan een team, samen ergens voor staan.’
Her-herintreder Marcel Bleijswijk keerde in 2018 voor de tweede keer terug in de zorg. De diversiteit aan doelgroepen in de zorg zoals op Marcel zijn cv is uniek. Van verpleging en begeleider in een gezinsvervangend tehuis tot een adviesfunctie bij MEE, maar ook begeleiding van cliënten met NAH en bij re-integratie van ex-gedetineerden. Het zijn vooral de hobby’s die ervoor gezorgd hebben dat hij een aantal jaren niet in de zorg heeft gewerkt.

Van de Z-opleiding naar een rock and roll leven
 
Op zijn 17e deed Marcel de Z-opleiding op De Lathmer in Wilp. In de jaren daarna heeft hij in een gezinsvervangend tehuis gewerkt en bij Humanitas. Daarna besloot hij uit de zorg te stappen. ‘Ik wilde even iets heel anders. Ik ben geluidsinstallaties gaan verhuren op grote festivals. Prachtig werk, heel leuk om door het hele land te touren met mijn vrachtwagen vol apparatuur. Maar het was ook heel rock and roll, als je begrijpt wat ik bedoel. Dus na vijf jaar vond ik dat wel welletjes geweest en besloot ik weer de zorg in te gaan.’

Marcel


Wat kan ik, wat vind ik leuk?
Marcel heeft toen tien jaar bij Stichting Mee gewerkt. ‘Hier heb ik ook een Hbo-opleiding Personeel & Arbeid gedaan om jobcoach te worden.’ Vanaf dat moment paste Marcel de loopbaanbegeleiding materie uit de opleiding ook toe op zichzelf. ‘Wat kan ik? Wat vind ik leuk? Dat waren vragen waarbij ik af en toe stilstond. Dat maakt ook dat ik daarna in de psychiatrie heb gewerkt en bij de Gemeente Deventer een project heb mogen doen waarbij ik ex-gedetineerden hielp te re-integreren. Om vervolgens aan de slag te gaan bij Interaktcontour. Toen de WMO zich aandiende werd mijn contract niet verlengd en ben ik weer uit de zorg gestapt.’

Ik probeerde het en ging ervoor

Geen rock & roll dit keer, maar de zorg voor Citroën DS stond vanaf dat moment centraal. ‘Ik maakte van mijn hobby mijn werk en heb zes jaar lang deze prachtige auto’s gerestaureerd. Ik deed gewoon wat ik leuk vond. Ik probeerde het en ging ervoor. Beide ‘uitstapjes’ uit de zorg heb ik van genoten en met veel plezier gedaan. Maar beide heel solistisch.’ Dat is ook de reden dat Marcel uiteindelijk weer is gestopt als ZZP’er.

Van solistisch naar samen

‘Ik was weer toe aan een team, samen ergens voor staan. Met dit gevoel en deze gedachte ben ik na een half jaar ‘freewheelen’ gaan rondkijken. Ik ontdekte dat zorgorganisaties stonden te springen om mensen zoals ik. Wat een luxe, zo kon ik gesprekken aangaan en kijken wat écht bij mij paste. Uiteindelijk komt Marcel eind 2018 uit bij ’s Heeren Loo Apeldoorn uit. Mijn cv en stijl paste goed bij het team Woonbegeleiding.’ En dat is wederzijds. Inmiddels werkt Marcel er al bijna twee jaar.

Een plek en een rol in een team

‘De terugkeer in de zorg heb ik als heel goed ervaren. Natuurlijk is het wennen. Ik had jaren alleen gewerkt. Maar het gevoel dat ik weer een plek en rol in een fijn team vervul, dat voelt ontzettend goed. Samen zorg leveren aan een unieke groep cliënten. Mensen die pech hebben gehad of minder kansen. Dat ik het daarvoor op kan nemen, dat ik voor hen kan zorgen. Dat ene steuntje in de rug geven dat ze nodig hebben… Ja, dat is waar je het voor doet.

‘Mijn advies aan herintreders is dan ook: oriënteer je. De vraag naar jou en jouw ervaring is groot. Vraag jezelf af: Wat kan ik en waar word ik blij van? Ga in gesprek en ontdek je kansen. Bedenk wat je leuk vindt, probeer het en ga ervoor!’

Mis nooit meer een vacature!

Als je een mooie baan zoekt, wil je natuurlijk geen vacature missen. Hoeft ook niet. Laat je gegevens en voorkeuren achter en je ontvangt steeds de nieuwste vacatures.

Job Alert