Danielle en Helen vertellen
Een jongere die al een paar jaar thuis zit, niet naar school gaat, het dag- en nachtritme heeft omgedraaid en geen leeftijdsgenoten meer ontmoet, kan flink geïsoleerd raken van de buitenwereld. Hoe krijg je zo'n jongere weer op de rit? Collega's Helen en Daniëlle begeleiden vanuit behandelcentrum Auriga jongeren met een licht verstandelijk beperking die langdurig thuis zitten. Daarvoor zijn een gezonde dosis zelfspot en flink wat humor de beste hulpmiddelen.
Een uniek programma
Daniëlle: “Iedere dag komen de jongeren naar onze locatie. We hebben een mooie, grote ruimte en een kleinere ruimte voor de maximaal acht cliënten die we behandelen. Hier bieden we veiligheid en structuur aan de jongeren. We starten rond 9.00 uur. Bij iedere jongere is het doel is om ze terug op school te krijgen. Wat is er nodig om te kunnen instromen in school? Dat is voor iedereen anders. Daarom zijn de doelen per jongere verschillend en uniek. Voor de een is dat hoe ga ik om met leeftijdgenoten en leraren, voor de ander hoe leer ik voor mezelf opkomen, als ik iets niet fijn vind?
Jongeren werken aan hun eigen schoolwerk, dit wordt vanuit school aangeleverd. We doen ook activiteiten in teamverband, in sport en spel vorm. Maar ook individueel. Helen en ik zijn samen al 12,5 jaar directe collega's. Dat is onze kracht. Een van ons is er elke dag. Dat vinden onze jongeren heel erg fijn. Er is altijd een vast gezicht. De jongeren maken kleine stapjes, je ziet ze groeien en ontwikkelen. Om een voorbeeld te geven, er kwam hier een tijdje terug een meisje voor het eerst binnen. Ze durfde ons nauwelijks aan te kijken. Als ze nu binnenkomt gaat dat gepaard met een enthousiast 'Goedemorgen!’ Dat lijkt een kleine stap maar is voor haar persoonlijk een enorme overwinning.”
Helen: “We hebben echt succeservaringen met jongeren die terug naar school zijn gegaan, hun diploma hebben gehaald. Of trots komen vertellen dat ze geslaagd zijn voor hun rijbewijs en een auto hebben gekocht. Sommigen stichten een gezin en krijgen kinderen. Als we ze tegenkomen, ook de jongeren van jaren terug, vertellen ze trots wat ze bereikt hebben. Daar zijn wij ook trots op, wij hebben daar een klein aandeel in gehad. Soms horen we dat ook terug van ouders, die zeggen dan ”jij bent zo belangrijk geweest voor mijn kind. Als hij/ zij gaat trouwen krijg je een uitnodiging!” Een mooier compliment kan je niet krijgen.”
Daniëlle: “De dagelijkse begeleiding uit handen geven kan ook lastig zijn voor ouders. Daar hebben we begrip voor. We proberen zoveel mogelijk naast hen te staan om. Deze ouders hebben genoeg meegemaakt, met instanties, met school en met hun eigen kind. En ook voor ons, als ervaren begeleiders, gaat niet ieder traject even soepel. Als de jongeren verplicht, vanuit de leerplichtambtenaar naar ons moeten komen, is de motivatie soms ver te zoeken. Het liefst blijven ze gewoon in bed liggen. Dan komt onze creativiteit om de hoek kijken. Hoe krijg je de jongeren dan toch gemotiveerd? Dat is ook maatwerk. Wij weten inmiddels dat eigenlijk iedere jongere weer terug naar school wil, maar wat wordt er straks van je verwacht? Daar bereiden wij hen dan het beste op voor. Wij begeleiden de jongeren op de locatie Auriga. Tevens kunnen wij ook meegaan met de jongeren naar school, wanneer dit voor de jongere helpend is."
Helen: “Op de weg naar dit succes is duidelijk en structuur nodig. Wij geloven in deze jongeren. En het is echt niet altijd makkelijk. Ze moeten allereerst in zichzelf leren geloven. En afstappen van het idee dat ze niks kunnen. We steken daar heel veel energie in. Onze boodschap is ‘ik zie jou, je mag zijn wie je bent.’ Als ze zich dan helemaal openstellen voor je, daar doe ik het voor! Om te kunnen motiveren zetten we humor in. Veel humor, positiviteit, belonen en een gezonde dosis zelfspot.”
Helen en Danielle vatten het aan het eind van het interview mooi samen. "Vanaf het eerste moment dat ze hier komen tot het moment dat ze naar school gaan, zorgen wij dat ze met kleine stapjes vertrouwen in zichzelf terugkrijgen. Als je ze ziet groeien en ze uiteindelijk weer terug naar school gaan, geeft dat voldoening!”
Mis nooit meer een vacature!
Als je een mooie baan zoekt, wil je natuurlijk geen vacature missen. Hoeft ook niet. Laat je gegevens en voorkeuren achter en je ontvangt steeds de nieuwste vacatures.