"Deze doelgroep is zo kwetsbaar en wordt vaak niet gezien"

“Ik heb in 1999 mijn diploma SPW-4 gehaald en ben gaan werken op een speciale BSO (Buitenschoolse Opvang) voor kinderen met diverse problematiek en overdag werkte ik op een kinderdagverblijf. Ik merkte dat ik het vooral leuk en interessant vond om met kinderen te werken die moeilijk gedrag lieten zien. Via het uitzendbureau ben ik voor 's Heeren Loo gaan werken."

Op deze manier kon ik onderzoeken wie ik zelf was als begeleider en welke doelgroep het beste bij mij paste. Eerst heb ik een aantal jaar op een woning in Almere gewerkt waar 8 mensen met een beperking wonen. Zij communiceerden allemaal via gebaren. Hierna ben ik op een jongerengroep in Almere gaan werken en daar werk ik na 12 jaar nog! Er wonen 11 jongeren met een lichte verstandelijke beperking en bijvoorbeeld ASS, hechtingsproblematiek of andere psychiatrische aandoeningen.

Wij gaan samen met de jongeren aan het werk om zo zelfstandig mogelijk en met zo veel mogelijk vaardigheden deel te nemen aan de maatschappij. Dit doen we aan de hand van de methodieken CGW (competentie gericht werken) en Triple-C. Een aantal jaar geleden heb ik ook besloten dat je nooit te oud bent om te leren en daarom ben ik nu bezig met afstuderen voor de bachelor Social Work.

Dit is een pittige doelgroep. In deze levensfase van de jongere (puberteit, jongvolwassen) is er geen ruimte om anders te zijn en is het een grote worsteling om te ontdekken wie zij als persoon zijn na alle afwijzing, trauma's en problemen die zij in hun leven hebben meegemaakt. Deze doelgroep is zo kwetsbaar en wordt vaak niet gezien. Er wordt hun hele leven gereageerd op gedrag, maar gedrag is niet wie iemand is. Ik vind het belangrijk om aan deze doelgroep te laten zien dat zij meer zijn als die ‘vervelende rot jongens’ en dat er veel meer uit het leven te halen valt.

Het maakt mij trots dat wij daar als team staan en uiteindelijk toch verbinding weten te leggen en een vertrouwensband kunnen opbouwen en iedere uitdaging, samen met de jongere aan gaan! Iedere dag is een nieuwe dag waarin we opnieuw mogen beginnen. Gisteren met veel boosheid, vandaag met veel verdriet en morgen met een lach. Onze woonlocatie voelt ook voor ons als begeleiders als een tweede thuis, waardoor er snel een band ontstaat tussen het team en ook tussen het team en de jongeren. Er heerst een warme en prettige sfeer waardoor het voor onze jongeren ook een beetje een thuis wordt.

Ik heb meerdere momenten dat ik met een goed gevoel terugkijk op het werk. Maar twee daarvan springen er toch wel uit. De eerste is als het lukt om een vertrouwensband op te bouwen en er zo ruimte komt om te gaan werken aan acceptatie en te ontdekken wat je wel goed kan en welke mogelijkheden dat biedt. En het allermooiste is natuurlijk het moment dat de jongere een fijne baan heeft gevonden en zich zo heeft ontwikkeld dat hij of zij de volgende stap kan gaan maken en in een eigen appartementje met of zonder begeleiding kan gaan wonen!

Ik vind het prettig om bij 's Heeren Loo te werken, vooral de samenwerking met de verschillende disciplines binnen de organisatie en de ruimte om out of the box te mogen begeleiden en de grenzen op te zoeken vind ik heerlijk! De afgelopen jaren heb ik mij ontwikkeld van de jonge vrouw die iets voor een ander wil betekenen naar een professionele persoonlijk begeleider die vol vertrouwen aan het werk is. Alle trainingen, cursussen en ruimte voor eigen inbreng bij 's Heeren Loo hebben hier zeker aan bijgedragen.” Yolene - persoonlijk begeleider

#wordenwijcollegas?

Bij 's Heeren Loo krijg je de ruimte om op jouw manier te werken. Samen zorgen we voor een goed leven en mooi werk voor mensen met een beperking. En het leuke is: geen dag is hetzelfde. Je maakt altijd wel iets mee. Je ontwikkelt je in je vak. Daar helpen we jou bij, met oog voor thuis.

Bekijk alle vacatures

Lees meer over:

Gerelateerde items