“We gaan het samen doen, het gaat goed komen”

“Het zijn nog steeds de kleine dingen waar ik blij van word in mijn werk. De momenten waarop ik in de woning ben en met een cliënt iets aan het doen ben. Wanneer je geluk en ontspanning ziet bij cliënten. Laatst zag ik bijvoorbeeld twee cliënten hand in hand lopen, terwijl ze het soms zo moeilijk kunnen hebben. Dat ze dan zo nabij zijn voor elkaar, dat raakt me. Of de contacten die een begeleider met een cliënt kan hebben, dat vind ik oprecht mooi om te zien. Dan denk ik weer: daarom doe ik dit werk."

"Inmiddels ben ik zo’n 12 jaar in dienst bij ’s Heeren Loo, waarvan ruim 8 jaar als gedragswetenschapper. Mijn eerste ervaringen hier waren al eerder door een stage bij de school Driekansen. Dat was in het eerste jaar dat Driekansen hier op het park zat. Daarna studeerde ik verder voor orthopedagoog en werkte ik in de weekenden als vaste flexmedewerker bij het logeerhuis in Ermelo. Wat leuk is: een aantal kinderen die toen daar logeerden, kom ik nu nog tegen omdat ze nu op het zorgpark wonen.

In mijn functie ben ik verantwoordelijk voor de behandellijn: wat is het perspectief voor een cliënt en hoe begeleiden we de cliënt daar naartoe? Ik sta wat minder dicht in de zorg, maar ik heb het wel echt nodig om de dingen zelf te zien en probeer regelmatig in de woningen te zijn. Het is ook echt een samenspel. Ik wil input van de cliënt, van verwanten en van begeleiders gebruiken. Je hebt elkaar nodig en het is leuk om samen te verbinden, dan lukt het.

Ik ben onder andere betrokken bij woningen waar we intensieve behandeling bieden aan cliënten. Wat deze cliënten bindt, is dat ze veelal het vertrouwen in mensen zijn kwijtgeraakt en zijn vastgelopen in hun leven. Vanuit angst of machteloosheid kunnen ze ingewikkeld gedrag laten zien, bijvoorbeeld agressie. We kijken dan altijd: waarom doet iemand dit? Schreeuwen, huilen, jezelf of een ander pijn doen, het is vaak hun manier om te zeggen ‘help, ik zie overzie het niet’. Het is belangrijk om ze een omgeving aan te bieden die veilig is, waarin ze zichzelf kunnen zijn ook al kunnen ze dat niet zelf vertellen. Dat is voor mij de uitdaging: wat is hier wezenlijk nodig om daar te komen?

Hulp accepteren is ook vaak moeilijk. Sommige cliënten zijn nog best jong, maar er is al heel veel gebeurd in hun leven. Het ontbreekt vaak aan zelfvertrouwen, maar ook aan vertrouwen in de ander. Ze zien daardoor hulp soms als bedreiging. Het is heel belangrijk dat wij vertrouwen blijven geven. Steeds laten zien: ik zie dat jij het moeilijk hebt, dat het jou nu even niet lukt, maar we gaan het samen doen, het gaat goed komen. Dat vraagt veel geduld en kan spannend zijn voor de omgeving. Maar volhouden is voor de cliënt echt nodig. Want we willen die, gewoon menselijke, behoeften wel proberen te vervullen. Ieder mens heeft liefde, zingeving en contact nodig.

Ik ben echt onder de indruk van hoe begeleiders dat kunnen. Die volhouden in menswaardig werken, het proces vasthouden. Zij zijn van zulke grote waarde in de zorg. Je helpt om mensen weer een basis te bieden voor het leven. Dat zit in competenties, niet per se in een diploma. Als je de mens blijft zien achter gedrag, sensitief bent en kunt omgaan met stress, dan kun je echt het verschil maken voor deze groep cliënten. En volhouden, het is niet vandaag klaar. Maar als je met elkaar vertrouwen houdt, is het zo mooi als het lukt. Samen met de manager zorg is het belangrijk dat ik de begeleiders daarin ondersteun en met ze blijf meedenken.

Ik werk hier met veel plezier. Het staat nooit stil, dat brengt dit type werk met zich mee. Collega’s willen meedenken, even met je sparren als dat nodig is. En voor mijn werk zijn er binnen ’s Heeren Loo altijd wel ontwikkelingsmogelijkheden. Er is uitdaging genoeg, bijvoorbeeld werken op andere woningen, met andere doelgroepen. Sinds vorig jaar werk ik ook op de polikliniek in Ermelo waar ik diagnostiek doe. Daarnaast geef ik EMDR-therapie. Door die combinatie heb ik altijd voldoende uitdaging in mijn werk.”

Marjolein – orthopedagoog generalist in Ermelo

#wordenwijcollegas?

Als behandelend specialist bij ’s Heeren Loo doe je ertoe. Je begeleidt en behandelt mensen met een beperking. Je ondersteunt collega’s. En je adviseert vanuit jouw expertise. Zo draag je bij aan de totale kwaliteit van zorg.

Bekijk alle vacatures

Lees meer over:

Gerelateerde items