Van tropenarts in Haïti, naar arts in Druten
Bij ’s Heeren Loo kunnen we niet zonder onze medische professionals. Door het hele land helpen zij mensen met een verstandelijke beperking verder. Op medisch gebied, maar ook door in gesprek te gaan met verwanten en begeleiders. Bij cliënten is het namelijk niet altijd meteen duidelijk wat er aan de hand is. Het is dan best even puzzelen. Samen met het systeem rondom de cliënt zorgen we voor de best mogelijke ondersteuning.
Anne-Marie Wessels werkt sinds een paar weken als arts bij ’s Heeren Loo in Druten en Geldermalsen. En niet voor het eerst, want in de jaren 90 werkte zij er al 10 jaar als verpleegkundige. Ook tijdens haar studie geneeskunde. Op een bijzondere manier kwamen Anne-Marie en ’s Heeren Loo weer bij elkaar.
Tropenarts Haïti
Na haar studie volgde Anne-Marie de opleiding tot tropenarts. Dat betekent een jaar chirurgie, een jaar gynaecologie & verloskunde en de tropenopleiding. In 2001 vloog zij naar Haïti. Dát was de plek waar zij naartoe wilde om medische hulp te bieden. Zij begon in een kliniekje en later bouwde zij een ziekenhuis. Alles regelde zij zelf want er waren geen organisaties die medici uitzonden naar Haïti. Geen basisinkomen dus. Anne-Marie: “Het was grotendeels vrijwilligerswerk. Als de patiënten geld hadden om de behandeling te betalen, gebeurde dat. En anders niet.”
Remigreren
In Haïti is armoede. Veel kinderen zijn wees. Hoewel zij geen kinderwens had, nam Anne-Marie 12 kinderen in huis. Allemaal als baby en ondervoed. Meestal was de moeder overleden en de vader spoorloos. Al die jaren zorgde zij voor de kinderen.
Na 22 jaren in Haïti, was Anne-Marie van plan om in november terug te keren naar Nederland en een nieuw leven op te bouwen in de buurt van haar familie. Wat er met de kinderen zou gebeuren was nog onduidelijk. Door familieomstandigheden verliet zij Haïti plotseling al in mei. Annemarie: “Inmiddels werd Haïti steeds onveiliger en daarom wilde ik ook kinderen meenemen. Gelukkig vond ik een domineesechtpaar dat een aantal kinderen in huis wilde nemen.” Zelf nam zij één van de kleintjes meteen mee. “In juli heb ik drie andere kinderen opgehaald. En binnenkort komen er nog twee.”
Op zoek naar werk
Eenmaal in Nederland moest er natuurlijk brood op de plank. “Ik zag een vacature voor een arts-VG bij de Boldershof in Druten. De VG-sector heeft me altijd aangesproken en ik had goede herinneringen aan de Boldershof. Maar ja…. ik ben geen arts VG. In eerste instantie had ik een telefoongesprek met de recruiter. Dat was zó’n fijn gesprek! Ik merkte oprechte interesse. Kort daarna volgde een heel prettig sollicitatiegesprek met een arts en de manager behandeling. Meteen was al duidelijk dat het aantal uren niet paste. De kinderen moeten nog wennen en ik wil thuis zijn als zij vrij zijn van school. Daarom nam ik tijdens de schooluren een baan als schoonmaakster in een distributiecentrum.” Ondertussen had Anne-Marie ook nog contact met ’s Heeren Loo. “De recruiter en de manager belden af en toe om te horen hoe het ging. Half november hebben we mijn beschikbare uren op een rijtje gezet. We kwamen tot de conclusie dat ik 22 uur per week kan werken. En besloten om dat van beide kanten uit te proberen. Ik vond het geweldig!”
Aan de slag
Op 1 december ging Anne-Marie aan de slag: “Het was heerlijk. Ik leek wel high; ik was zó blij! Er waren nog oude bekenden en veel nieuwe gezichten. Het contact met de mensen doet me enorm goed. Er is altijd wel een klik. Als tropenarts kijk je heel breed. Dat helpt me hier, want naar de hele cliënt kijken is belangrijk. In Haïti werden mensen met een verstandelijke beperking vastgebonden. Dat is hier totaal anders. Er kan enorm veel. Samenwerken met een gedragswetenschapper, een diëtist, begeleiders en andere behandelaars. En allemaal voor één cliënt: fantastisch! Ik ga elke dag met heel veel plezier naar mijn werk en haal de kinderen weer van school met een glimlach op mijn gezicht.”
Yinske Quispel, manager behandeling, over de procedure: “Anne-Marie bleef in mijn hoofd zitten. We hadden een klik en ik vond het zo jammer dat wij op zoek waren naar een arts en zij aan het werk was in het distributiecentrum. Voor beide partijen was dit een gemis. Daarom heb ik haar gebeld en gevraagd of ze ervoor open stond om te denken in mogelijkheden: wat kan er wel? We zijn daar uitgekomen en we zijn erg blij dat Anne-Marie bij ons werkt. Het is een heerlijk mens en een goede arts.”
Tijd en back-up
Anne-Marie vindt het belangrijk om de cliënten te leren kennen en krijgt daar ook echt de tijd voor. “Vanmorgen belde er een moeder over haar zoon. Dan ga ik eerst kennismaken met die zoon en daarna bel ik de moeder terug. In combinatie met de informatie in het dossier kan ik haar dan goed te woord staan. Natuurlijk is het ook een uitdaging, maar ’s Heeren Loo zorgt voor tijd en back-up. Dat is heel fijn. De cliënten leer ik steeds beter kennen, zodat ik op hun behoeften in kan gaan. De ervaring die ik heb, helpt me. Daardoor pak ik het makkelijker op.” Lachend: “Ik moet nog het meest wennen aan de computers, maar gelukkig leer ik snel. Met de keuze ben ik absoluut blij. Ik voel me er goed bij om te werken als basisarts. De recruiter en de manager hebben het echt mooi aangepakt. Ik voelde dat zij in mij geïnteresseerd waren als mens en dat zij hun best deden om het voor mij mogelijk te maken om aan de slag te gaan. Zij hadden oog voor het belang van ’s Heeren Loo en dat van mij. Ik hoop dat ik hier tot mijn pensioen mag blijven.”
Net als Anne-Marie werken als arts?
Als arts onderzoek, diagnosticeer, behandel en begeleid je mensen met een verstandelijke beperking. De cliëntgroep is zeer gevarieerd, van kinderen tot ouderen met (psycho-)geriatrische zorgbehoefte, van cliënten met een lichte verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek tot cliënten met een ernstige meervoudige beperking. Kijk jij ook breed, net als Anne-Marie?
Waarom werken als arts in de gehandicaptenzorg?
- Zinvol, betekenisvol en waardevol werk
- Mogelijkheid tot parttime werken. Je hebt vaste werkdagen en werkt alleen dagdiensten.
- Voldoende tijd voor persoonlijk contact met de cliënt en zijn verwanten/begeleiders.
- Dagelijks puzzelen met ingewikkelde casuïstiek.
- Veel mogelijkheden tot wetenschappelijk onderzoek.
- Grote diversiteit aan medische specialismes in 1 baan: neurologie, klinische genetica, orthopedie, kindergeneeskunde en interne geneeskunde.
Ook een dag meelopen?
Wil je meer informatie? We hebben mogelijkheden in het hele land.
Neem contact op met Wouter van Os, Corporate Recruiter. Zijn gegevens vind je hieronder.
Wouter van Os
Advisium
Werkt op di, wo, do en vr