"Bij Hersenz heb je de vrijheid om je rol in te vullen zoals jij dat wilt"
Sinds april 2023 werkt Jenny-Lee Steingassner als GZ-psychoog/regiebehandelaar bij ’s Heeren Loo De Noorderbrug. Om precies te zijn bij Hersenz, het behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Daarvoor was ze ruim 10 jaar werkzaam in de specialistische GGZ.
Aandacht voor de psychische kant
“Ik merkte dat ik nieuwsgierig werd naar een nieuwe doelgroep en besloot te switchen naar een omgeving waar meer aandacht is voor de psychische kant van lichamelijk lijden. Er wordt amper gevraagd hoe mensen mentaal omgaan met fysieke problemen, hoe ze die ervaren. En dat terwijl mensen met een lichamelijke aandoening ook vaak psychische klachten hebben. Bij Hersenz is hier wel veel aandacht voor en dat sprak me heel erg aan. Voor mij een belangrijke reden om de stap naar Hersenz en de doelgroep NAH te maken.”
Samenwerken met andere behandelaars
“Ik heb ervaren dat er in andere instellingen ook wel interdisciplinair wordt gewerkt, maar dat de behandelingen daar toch solistischer zijn. Bij Hersenz werken we écht samen. Met elkaar bekijken we wat het beste is voor de cliënt. De vaktherapeuten spelen hier een belangrijke rol in.
Veel vrijheid
Als regiebehandelaar ben ik betrokken bij elke cliënt. Tegelijkertijd kan ik als GZ-psycholoog een deel van de behandeling op me nemen. Je hebt dus niet alleen de regie over de behandelplannen, maar hebt ook de vrijheid om daarin zelf onderdelen op te pakken. Mijn behandeling is in zo’n geval één van de bouwstenen van het behandelplan.
Hoe mijn dagen eruitzien bepaal ik grotendeels zelf. Ik maak mijn eigen planning en beheer m’n eigen agenda. Als je het leuk vindt om vooral intakes of diagnostiek te doen, dan kun je daar ruimte voor reserveren in je agenda. En als je tijd wilt vrijhouden voor het doen van behandelingen, dan kan dat ook.
Geen vaste structuren, protocollen en productienormen
Ik kwam uit een organisatie waar alles van bovenaf bepaald werd en ik te maken had met vaste structuren, protocollen en productienormen. Voor sommige mensen werkt dit heel goed, maar ik vind het fijner om wat meer autonomie te hebben. Het zorgt voor minder stress en minder druk, waar de cliënten ook mee geholpen zijn. Zij zorgen er trouwens sowieso voor dat we als behandelaars vertragen, omdat ze nog niet zoveel aankunnen.
“Alle randvoorwaarden zijn goed geregeld”
Hersenz is een landelijk behandelprogramma, dat door meerdere zorgorganisaties aangeboden wordt. Waaronder door ’s Heeren Loo De Noorderbrug. Processen lopen gestroomlijnd, er zijn geen groeipijnen meer. Dat is wel het voordeel van een grote organisatie als ’s Heeren Loo. Wat ook fijn is, is dat de organisatie flexibel en meewerkend is als het gaat om het volgen van een opleiding. Er is een opleidingsbudget, je kunt je dus verder ontwikkelen!
Bijzondere en uitdagende doelgroep
Mensen met NAH hebben te maken met problemen die spelen op verschillende levensgebieden. Deze complexiteit maakt het extra uitdagend. Samen met je collega’s geef je het behandelplan vorm en dat is soms best wel een puzzel. Het vraagt om maatwerk en creativiteit. En een beetje lef!
De mooiste momenten van mijn werk zijn vaak de evaluatiegesprekken met de cliënten. Ze vertellen me dat ze zichzelf helemaal kwijt waren toen ze bij ons binnenkwamen en dat ze nu weer perspectief hebben. Dat zijn emotionele gesprekken waarin mensen aangeven hoe dankbaar ze zijn. Als GZ-psycholoog en regiebehandelaar draag je hieraan bij en dat is heel bijzonder.”
Meer weten of direct contact?
Onze recruiter Wouter vertelt je alles over het werken als GZ-psycholoog bij de Noorderbrug/Hersenz. Je kan hem van dinsdag tot en met vrijdag bereiken via mail, whatsapp of door middel van een berichtje op LinkedIn. Net wat je prettig vindt.
Wouter van Os
Advisium
Werkt op di, wo, do en vr