"De 40 jaar bij ’s Heeren Loo zijn voorbijgevlogen"

Toen ze als kind bij haar oma was, zag ze in de buurt regelmatig een groep mensen met een verstandelijke beperking met hun begeleiders. Dat vond ze er altijd leuk uitzien. En ze ontdekte dat er ook in haar eigen omgeving mogelijkheden waren. Als 16-jarige begon ze met een weekendbaan als afwas- en keukenhulp bij ’s Heeren Loo in Ermelo. En toen ze als 18-jarige door omstandigheden niet slaagde voor haar VWO-examen, besloot ze de school niet af te maken en haar passie te volgen. Mirjam Arendsen, manager zorg in Ermelo, vertelt hoe ze 40 jaar geleden bij ’s Heeren Loo in dienst kwam. En dat ze tot op de dag van vandaag nog steeds de leukste baan heeft!


“Ik moest behoorlijk praten om hier toen, als katholiek meisje, aan het werk te kunnen. Maar het lukte en ik begon als leerling Z-verpleegkundige in de paviljoens die er toen nog waren in Ermelo. De zorg is gelukkig erg veranderd in al die jaren. Ik ben heel blij met ontwikkelingen als ‘Net zo vrij als jij’ en Triple C. Maar wat we nog steeds bijblijft, is wat een moeder me vroeg toen ik nog maar kort in dienst was. ‘Weet je wel hoe moeilijk het is om de verzorging van je kind over te moeten te laten aan meisjes zoals jij?’ De manier waarop ze het zei, kwam echt bij me binnen. Ik heb ouders nooit meer als ‘lastig’ ervaren.”

Jezelf ontwikkelen

Jezelf ontwikkelen is een rode draad in de loopbaan van Mirjam. Dat begon bij haar eigen carriére. “In het begin miste ik zelfvertrouwen. Na een scheiding maakte ik rond mijn 25e de stap naar de afdeling arbeid, dus dagbesteding. Ik rolde in een soort management traineeship. Daar was ik niet zo zeker van, maar ben aan andere afdelingshoofden gaan vragen wat hun werk nu zo leuk maakte. Door hun enthousiasme over bijvoorbeeld samenwerken en het hoog houden van de teamspirit heb ik de stap wel gemaakt. En ik begon leren weer leuk te vinden. 

In alle jaren heb ik altijd de kansen gepakt die er bij ’s Heeren Loo waren om opleidingen te doen en bij te leren. Ik probeer ieder jaar wel een masterclass te volgen. Je kunt er zelf heel veel aan doen om te worden wie je ten diepste bent. Dat betekent ontwikkelen voor mij en vind ik ook het leukst om te doen. Geef mij een team dat in de shit zit en we maken er weer wat van. Ik ben duidelijk in waar ik voor sta en wat ik verwacht, ik kan streng zijn. Maar ik ben ook erg van de verbinding en waardering. Mensen moeten zich veilig voelen en hun passie in het werk kunnen volgen. Ik ben er om collega’s te steunen. Ze kunnen me appen, bellen, mailen als er wat aan de hand is en ze weten dat ik dezelfde dag nog reageer. En ik geef ze inspirerende boeken of laat ze coachen en opleidingen volgen als dat nodig is of gevraagd wordt. Geld volgt kwaliteit, is mijn ervaring. Zo blijven we goed in balans.

Verbinding maken

De combinatie tussen verbinding maken met elkaar en zakelijkheid is het mooist aan mijn werk, het in balans houden van de drie beloftes. Alles start vanuit een goed leven voor cliënten. Maar mooi werk voor collega’s en duurzaam gezond blijven, zijn ook essentieel om het werk goed te doen. Ik doe alles aan de hand van de beloftes, bijvoorbeeld het maken van het jaarplan met een team. En dat plan komt dan ook ieder teamoverleg terug op de agenda. Dat maak ik ook duidelijk aan collega’s: we gaan allemaal voor hetzelfde, maar we hebben verschillende rollen en verantwoordelijkheden.”

Het is ook wat ze collega’s met een managersrol graag meegeeft. “Luister heel goed naar je collega’s in de teams en zorg voor die combinatie van verbondenheid en zakelijkheid. En voor iedere collega: volg je passie. Luister naar dat stemmetje van binnen en laat dat eruit komen, ontwikkel jezelf. Misschien denk je dat je iets niet kunt, maar ga het wel proberen. Je wordt ergens goed in door te doen, oefenen, uren maken. Alles zit erin, je moet alleen de juiste context en condities voor jezelf creëren om ervoor te zorgen dat alles eruit komt wat erin zit."

De 40 jaar bij ’s Heeren Loo zijn voorbijgevlogen, maar Mirjam denkt nog niet aan stoppen. “Ik word niet gelukkig als ik alleen maar thuis zit, denk ik. Maar het moment komt vanzelf wel.”

#wordenwijcollegas?

Bij 's Heeren Loo krijg je de ruimte om op jouw manier te werken. Samen zorgen we voor een goed leven en mooi werk voor mensen met een beperking. En het leuke is: geen dag is hetzelfde. Je maakt altijd wel iets mee. Je ontwikkelt je in je vak. Daar helpen we jou bij, met oog voor thuis.

Bekijk alle vacatures

Lees meer over:

Gerelateerde items