"Ongeveer 14 jaar geleden zijn we begonnen met ons gezinshuis"

“Ik werk inmiddels al 27 jaar bij ’s Heeren Loo. En eigenlijk heb ik er twee banen, want ik werk als doktersassistente bij de medische dienst en ik heb samen met mijn man een gezinshuis. Ik vind het heel prettig om binnen een hele grote organisatie in een klein team te werken. In mijn geval twee teams."

"Toen ik een jaar of 18 was deed ik de opleiding Agogisch werk en daarna ben ik op de Hartenberg begonnen als leerling Z-verpleegkundige. Mijn hele opleiding heb ik bij 's Heeren Loo gedaan. Ik ben begonnen op een woongroep als leerling en heb op veel verschillende groepen gewerkt. Ik heb altijd heel sterk het gevoel gehad dat kinderen met een verstandelijke beperking een zo normaal mogelijk gezinsleven verdienen. En juist dat is het mooie van een gezinshuis.

Ongeveer 14 jaar geleden zijn we begonnen met ons gezinshuis. Mijn wens was om een kind met een beperking iets mee te geven wat zo gewoon mogelijk is. Mijn man had die wens minder, maar we zijn er samen in gegroeid. Onze eerste plaatsing was een jongetje, daarna boden we een aantal jongeren logeeropvang, waaronder een meisje met ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Nu woont alleen J. nog bij ons. Hij is 9 jaar geleden bij ons gekomen, hij was toen 3 jaar. We kunnen hem op onze manier een fijne en normale leefsituatie bieden.

We noemen hem vaak een bofkont, want hij heeft veel opa's en oma's en oudere broers. Laatst hebben we allemaal samen met zijn ouders gegeten. En daar doe je het voor; om hem samen met zijn ouders een goed leven te bieden. Ik merk dat wij daar heel enthousiast van worden. En hij wordt door de buitenwereld helemaal geaccepteerd. Niet omdat we een gezinshuis zijn, maar omdat hij gewoon bij ons hoort."

Een mooi voorbeeld van waarom ik het zo mooi vind om dit werk te doen is toen wij op vakantie gingen met z'n allen. We gingen naar Zuid-Frankrijk met de auto en we wisten wel dat hij niet zo heel lang stil kon zitten. Hij heeft weinig geduld, dus de autorit was nogal een uitdaging. Hij was erg onrustig, gooide met spullen en verscheurde boeken. 

Toen we op de camping aankwamen stapten we uit met het zweet op ons voorhoofd. Maar toen ik hem uit de auto tilde en hij de bergen om ons heen zag, zei hij verrukt: “Ah zo mooi hier, zo mooi.” Hij was helemaal ontroerd dat hij op vakantie was. En toen dacht ik; 'Ja, hier doen wij het dus voor. We kunnen hem een gewoon gezinsleven bieden, waar hij én elk ander kind recht op heeft. En dat is zo waardevol.'" Nienke Beekman - doktersassistent en gezinshuisouder

#wordenwijcollegas?

Bij 's Heeren Loo krijg je de ruimte om op jouw manier te werken. Samen zorgen we voor een goed leven en mooi werk voor mensen met een beperking. En het leuke is: geen dag is hetzelfde. Je maakt altijd wel iets mee. Je ontwikkelt je in je vak. Daar helpen we jou bij, met oog voor thuis.

Bekijk alle vacatures

Lees meer over:

Gerelateerde items