Flexibel zijn, dan loopt alles op rolletjes
45 fietsritten per maand. Sinds Anton met pensioen is, fietst hij regelmatig met 31 bewoners en 24 andere vrijwilligers in de omgeving van Bedum. Hij woont recht tegenover ’s Heeren Loo en maakt wekelijks een planning voor de fietsgroep die in 2016 startte. En dat is soms een hele puzzel! Hij fietst zelf al gedurende een aantal jaar met cliënt Marcel. En daar is het allemaal mee begonnen.
Anton: “Ik woon recht tegenover ’s Heeren Loo. Toen wij er kwamen wonen was het nog een grijs gebied, maar we wisten wel dat 's Heeren Loo, destijds nog ‘Opmaat’, er zou komen. Vanaf de eerste dag dat er bewoners kwamen wonen, vond ik dat erg leuk. Ik heb liever zulke bewoners tegenover mij dan zeurende buren. Zes jaar geleden kwam ik in contact met vrijwilligerscoördinator Jannes Klaassen. In ben in 2016 gestart met vrijwilligerswerk en werd in eerste instantie maatje van cliënt Marcel. Toentertijd was er ook een wielervereniging in Bedum en zij startten een project om met bewoners te gaan fietsen. Dat was nog voor een beperkt groepje van acht bewoners. Toen heb ik Marcel ook daarvoor aangemeld, want ik fiets liever dan dat ik loop met een rolstoel. Dus vanaf de eerste dag ben ik erbij betrokken. En op dit moment fietsen we met 31 bewoners en doen dit met 24 fietsvrijwilligers. Wij fietsen met duofietsen en met rolstoelfietsen. We fietsen, als iedereen er is, ongeveer 45 ritten per maand.
Werkzaamheden
Ik ben nogal planmatig aangelegd en ik mag graag alles regelen. Ik heb gezegd: 'Als je verstandig bent, dan laat je mij de fietsschema’s maken, dan sparen jullie daarmee kostbare tijd uit.' Dus sindsdien maak ik alle roosters. Het is een heel geregel: want de ene vrijwilliger kan alleen maandagavond om half zeven, een ander wil alleen twee keer per maand en weer een ander kan alleen op vrijdag en er zijn er die elke week wel kunnen. Maar ik ben er zo langzamerhand wel op ingespeeld. Ik ben er toch zo’n acht uur per week mee bezig. Want als er bijvoorbeeld een vrijwilliger uitvalt moet je toch weer iets regelen of als er een bewoner uitvalt kan er weer een andere cliënt mee. Naast het plannen controleer ik ook regelmatig of de fietsen allemaal in orde zijn.
Duofietsen en rolstoelfietsen
We zijn begonnen met alleen een rolstoelfiets die we toentertijd kregen van ‘De vrienden van Opmaat’. Momenteel hebben we twee rolstoelfietsen en een duofiets. Volgend jaar krijgen we er een nieuwe rolstoelfiets bij van een, nu nog, anonieme sponsor. De rolstoelfietsen worden ook gebruikt door Bewegingstherapie, daarnaast mogen deze fietsen ook gebruikt worden door de woningen zelf. En dan worden ze ’s avonds gebruikt door onze vrijwilligers zodat deze fietsen zo optimaal mogelijk worden ingezet en gebruikt. Dat is uiteindelijk ook het doel: dat ze zo veel mogelijk gebruikt worden en dat bewoners dus zoveel mogelijk naar buiten gaan en er zoveel mogelijk van kunnen genieten.
Motivatie en waardering
Ik haal mijn voldoening uit het feit dat de bewoners het leuk hebben. En daarnaast zorgen dat de planning goed op papier staat en dat de begeleiding weet welke cliënt wanneer ingepland staat. En dat vervolgens alles op rolletjes loopt. Ik ben blij als bewoners tevreden zijn en dat we zoveel mogelijk aan hun vraag kunnen voldoen. Want dat is mijn streven: zoveel mogelijk aan de wensen kunnen voldoen. En niet strak vasthouden aan die twee keer per maand fietsen per bewoner, maar zoveel mogelijk flexibel zijn.
Wij hebben als vrijwilligers van de fietsclub in april 2018 de Waarderingsroos van de toen nog bestaande Gemeente Bedum mogen ontvangen uit handen van wethouder Menne van Dijk. Hiervoor werden wij voorgedragen en we ontvingen toen een mooi certificaat. Deze toekenning heeft in de krant gestaan en de foto’s ervan hebben ook in de bibliotheek in Bedum gehangen. Dat is een hele mooie blijk van waardering voor de fietsclub geweest.
Vrijwilligers bij ’s Heeren Loo
Ik ben eigenlijk altijd op zoek naar extra vrijwilligers. Maar het is erg moeilijk deze te krijgen, ik kan er nog wel tien extra bij gebruiken op basis van het aantal fietsritten dat we nu willen doen.”
Vrijwilligers hebben een heel belangrijke rol in het netwerk van onze cliënten, soms zijn ze de enigen die een cliënt ziet buiten onze medewerkers en zorgverleners. Veelal doen ze iets extra's, leuk voor de cliënt en als ondersteuning van de verwanten. Wandelen, fietsen, een spelletje, of gewoon er zijn. Wil jij net als Anton iets extra’s betekenen in het leven van mensen met een verstandelijke beperking? Kijk dan op www.sheerenloo.nl/werken-bij/vrijwilligerswerk of stuur een mail aan jannes.klaassen@sheerenloo.nl.