“Het is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt”
Cees vierde dit jaar zijn 12,5-jarig jubileum bij ’s Heeren Loo in Julianadorp. En naar volle tevredenheid. Als begeleider van mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) op woonzorgpark Noorderhaven is hij helemaal op zijn plek.
"Als tegelzetter werkte ik in de bouw. Maar ik wilde graag met mensen werken. Tijdens de voetbaltrainingen die ik gaf, merkte ik hoe leuk ik dat vond. Bij ’s Heeren Loo kon ik tegelijk werken en leren. Dat gaf de doorslag, want ik woonde al zelfstandig. Ik koos dus niet bewust voor de gehandicaptenzorg. In 2009 startte ik met de opleiding leerling-medewerker maatschappelijke zorg niveau 3. Ik was toen 24 jaar. Later heb ik er nog een jaar niveau 4 aan vast geplakt.
In het tweede jaar kwam ik op een woning voor kinderen met een lichte verstandelijke beperking en hechtingsproblematiek. Daar dacht ik dat een autoritaire aanpak de juiste was, maar dat werkte natuurlijk niet. En dat lieten de kinderen me goed merken door boos te worden. Ik voelde me machteloos en vroeg me af waarom ik voor dit werk gekozen had. Een collega bracht uitkomst. Ze ging met me bij een kind zitten, dat vervolgens vertelde dat ik zo’n harde stem had en veel te streng was. Ik ben daarna bewust zachter gaan praten en meer toenadering gaan zoeken. Pas toen bouwde ik een band op en kwam het plezier in mijn werk weer terug. Dat heeft me echt op de goede weg gezet.
Leren reflecteren
De opleiding heeft me ook veel gebracht. Als tegelzetter was ik communicatief niet sterk. Nu moest ik communiceren met collega’s en ouders. Ik heb geleerd hoe je dingen duidelijk overbrengt. En misschien nog belangrijker: ik heb leren reflecteren op mijn eigen handelen. Ook privé. Ik ben rustiger geworden en kan dingen makkelijker loslaten. Achteraf is het de beste keuze die ooit heb gemaakt.
Daarna werkte ik bijna altijd op groepen voor mensen met MVG. Daar ging ik door met wat ik op de kindgroep geleerd had: eerst de relatie opbouwen voor je verder kunt. Ik leerde wat je moest doen als een bewoner zijn frustratie echt op jou projecteerde. In het begin zocht ik het bij mezelf. Door gesprekken met collega’s en de gedragskundigen leerde ik dat ik vooral moest focussen op waar het probleemgedrag vandaan komt. Want met reageren op het gedrag schiet je niets op. Juist het contact aangaan is de sleutel; laten zien dat je er bent en betrouwbaar bent. Dat doe je door rustig te blijven en duidelijk te zijn over wat het programma voor die dag is.
Contact maken is in al die 12,5 jaar is de basis gebleven. Sinds een aantal jaar werken we met de methode Triple-C. Die gaat uit van de behoefte van de cliënt en het opbouwen van de relatie. Vandaaruit kan een cliënt zich ontwikkelen. Het grootste verschil met vroeger is dat cliënten dagbesteding vanuit de woning krijgen. De woonbegeleiders gaan ook mee naar dagbesteding. Dat geeft rust en duidelijkheid. Toen ik begon, werden cliënten opgehaald met een busje en gingen ze per week naar 4 tot 5 verschillende lokalen.
Tekst gaat verder onder de foto.
Plezier
Ik zocht werk waarin ik veel plezier zou hebben en mezelf kon ontwikkelen. Plezier in de interactie met mensen, het zorgen voor mensen en het samenwerken met collega’s. Dat is helemaal uitgekomen. Geen dag is hetzelfde, afhankelijk van wat een cliënt heeft meegemaakt. Op sommige dagen kun je uren met ze aan de keukentafel zitten en heb je hele gezellige gesprekken. Op andere dagen heeft een cliënt het moeilijk en moet je hem veel aan de hand meenemen en het moment samen aangaan. Als een cliënt dan weer rustig wordt, haal ik daar de meeste energie uit. Je wilt gewoon dat hij gelukkig is.
Puzzelstukjes
Ik vind het leuk om samen met het team de puzzelstukjes te leggen van waar het gedrag vandaan komt, en hoe je het kunt voorkomen of ombuigen naar wenselijk gedrag. Bij een cliënt die veel agressie liet zien tijdens opstaan en aankleden, is dat bijvoorbeeld goed gelukt. We hebben met het team tot in de punten en komma’s alles van die activiteit opgeschreven. Door allemaal precies hetzelfde te doen, zorgden we voor voorspelbaarheid. Dat werkte. Het verzet hield op. Als ik daarna een onderbroek voor hem hield, deed hij zijn benen al omhoog om de broek aan te trekken. Dat vind ik persoonlijk zo mooi, daar geniet ik van.
Ik blijf dit werk doen. ’s Heeren Loo past bij me, je kunt op meerdere plekken werken en je ontwikkelen. Toen ik na 5 jaar op een groep een andere uitdaging zocht, werd er meegedacht. Ik mocht op andere plekken meelopen. Nu heb ik een leerling onder mijn hoede. Het is fantastisch om kennis over te dragen aan mensen die enthousiast zijn voor het vak. Ik hoop dat ik mijn plezier en passie voor mijn werk op hen kan overbrengen.”
#wordenwijcollegas?
Bij 's Heeren Loo krijg je de ruimte om op jouw manier te werken. Samen zorgen we voor een goed leven en mooi werk voor mensen met een beperking. En het leuke is: geen dag is hetzelfde. Je maakt altijd wel iets mee. Je ontwikkelt je in je vak. Daar helpen we jou bij, met oog voor thuis.