"Het is een voorrecht om in het leven van de ander te mogen kijken"

Vorige zomer kwam Jo-Anne in het dorp twee meiden tegen die wonen bij Groot Emaus, een locatie voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Ze hadden een ongelukje met de fiets gehad en waren behoorlijk in paniek. Jo-Anne probeerde hen te kalmeren. Uiteindelijk werd één van hen werd met de ambulance teruggebracht naar Groot Emaus, Jo-Anne fietste met het andere meisje mee terug. Dat was schrikken, maar het voorval leverde ook iets moois op. Jo-Anne besloot vrijwilliger te worden. Ze doet nu elke week een leuke activiteit op de meidengroep van Groot Emaus. 

“Ervaring opdoen, kijken waar mijn hart ligt en mijn blik verbreden.” Dat was voor Jo-Anne Simons de reden om te starten met vrijwilligerswerk bij Groot Emaus. “En dat is gelukt”, vertelt ze enthousiast. “Ik vind het hartstikke leuk!” Elke week komt Jo-Anne naar een meidengroep van Groot Emaus. “Natuurlijk moesten de meiden, die tussen de 14 en 19 jaar oud zijn en een lichte verstandelijke beperking hebben, eerst ‘de kat uit de boom kijken’. Dat duurde ongeveer 6 weken. Het was even zoeken hoe ik de meiden in beweging kon krijgen. De sleutel bleek om gewoon te beginnen. Zo werden ze vanzelf nieuwsgierig en wilden ze wel meedoen. We hebben al veel gedaan. Zoals een tas of een moodboard maken, verven, kleding pimpen, een rondje rijden in de cabrio, samen naar de winkel, maar ook wandelen en spelletjes doen.”

Eén van hen zijn

Als vrijwilliger heeft Jo-Anne het gevoel dat ze ‘één van hen’ kan zijn. Ze is geen begeleider en zo voelen de meiden dit ook. “Het voelt meer als een vriendschap. Het is een voorrecht om in het leven van de ander te mogen kijken. Elke week ben ik er voor ze en geef ik ze onverdeelde aandacht. De meiden kijken er echt naar uit en ik ook. Ik kan hier werken vanuit mijn ziel.”

“De jongeren hebben veel meegemaakt, maar door samen dingen te ondernemen leer je ze beter kennen. Ze hebben vaak een hechtingstoornis en moeite om hun gedrag te reguleren. Ook vinden ze het vaak lastig om de buitenwereld te begrijpen. De jongeren zijn wel puur. Je weet waar je aan toe bent, omdat ze je precies zeggen wat ze ervan vinden. Groot Emaus is een unieke plek die zorg biedt aan complexe jongeren.”

Liefde

“De jongeren hebben een muur om zich heen gebouwd, een masker op gezet. Eigenlijk zoeken ze liefde, maar ze willen dit niet laten zien. Hier moeten ze mee leren omgaan. Als ze erachter komen dat de liefde gemeend is, dan zijn het net knuffelberen, die lachen en grapjes maken. Ze ontdooien dan en laten zien wie ze echt zijn.”

Voor wat hoort wat

Voor de inwoners van Ermelo, waar Groot Emaus gevestigd is, heeft Jo-Anne een boodschap: “Durf achter de schermen te kijken. Vaak hebben mensen een negatief beeld van de jongeren van Groot Emaus. Klopt dat beeld wel dat je hebt? Ieder kind zoekt liefde, vertrouwen en geborgenheid. Voor wat, hoort wat. Dus laat zelf zien dat je aardig, lief en vriendelijk bent, dan krijg je dit van de jongeren ook terug!”

Vrijwilligerswerk

“Vrijwilligerswerk doe je zonder tegenprestatie, het geeft je energie en voldoening. Het is een ervaring waar je U tegen zegt! Het maakt mij trots en blij. Ik heb een andere kijk gekregen op het leven en een doelgroep leren kennen die nog te weinig bekend is in de samenleving.”

Helaas is Jo-Anne onlangs tijdelijk gestopt met het vrijwilligerswerk omdat zij zich volledig gaat focussen op haar nieuwe opleiding. Hopelijk zien we haar gauw weer terug bij ’s Heeren Loo, want de jongeren van Groot Emaus hebben haar hart gestolen. Wil jij iets extra’s betekenen in het leven van mensen met een verstandelijke beperking? Kijk dan eens op https://www.sheerenloo.nl/werken-bij/vrijwilligerswerk

Lees meer over:

Gerelateerde items