"Het mooiste aan mijn werk is dat ik iets kan veranderen"

Annemarie werkt als orthopedagoog generalist op Urk. Daarnaast is ze opgeleid als EMDR-therapeut en helpt op die manier cliënten met een verstandelijke beperking. Samenwerken is een groot en belangrijk aspect in haar werk, want zonder samenwerking is er geen resultaat. Het mooitste van haar werk? Door middel van therapie het leiden van iemand verlichten.

“Ik heb twintig jaar in de verpleging en verzorging gewerkt. Maar het werk werd fysiek te zwaar en door rugklachten heb ik me toen om laten scholen. Dat verlangen had ik sowieso, maar het betekende wel dat ik op mijn “oude dag” weer in de schoolbanken zat. En natuurlijk was dat even wennen, maar ik had me erop ingesteld en ik kreeg veel steun van thuis. Na m'n studie orthopedagogiek heb ik een 2-jarige opleiding tot Orthopedagoog Generalist gevolgd. In totaal heb ik ruim zeven jaar gestudeerd en inmiddels werk ik alweer vier jaar voor 's Heeren Loo.

Om heel eerlijk te zijn had ik vroeger niet veel affiniteit met mensen met een verstandelijke beperking. Maar er veranderde iets in mijn eigen leefomstandigheden; mijn zus kreeg een zoontje met het Prader-Willi syndroom. Samen met mijn gezin vingen wij hem geregeld op om mijn zus en haar gezin te ontlasten. Dan kwam hij bijvoorbeeld een weekend bij ons logeren, of ging ik met hem naar zwemles. Door m'n neefje heb ik de doelgroep beter leren kennen. Ik durf zelfs te beweren dat dit voor mij de studierichting heeft bepaald, daardoor ben ik orthopedagogiek gaan studeren.

Het mooiste aan mijn werk is dat ik iets kan veranderen. Door het probleem eerst inzichtelijk te maken en de therapie daarop af te stemmen, kan je iemands lijden verlichten en mogelijk een verandering bewerkstelligen. Dat verschilt niet veel van de primaire zorg, want daar doe je eigenlijk hetzelfde. Ik doe het misschien op een andere manier, maar met elkaar zorgen we voor een beter en fijner leven. Heel soms kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan; tijdens de eerste coronagolf stond ik weer een poosje 'aan het bed' tijdens een ernstige uitbraak van corona op een EMB-Ouderen groep op het zorgpark van 's Heeren Loo in Ermelo.

Ik werk met verschillende doelgroepen. Van mensen met een ernstige verstandelijke beperking tot mensen met een lichte beperking. Omdat het maatwerk is, is bij iedereen het proces anders. Je moet altijd creatief denken en samenwerken met anderen, zoals de arts, de begeleiders van een cliënt en ook zijn of haar familie. Het ‘samen’ is echt heel belangrijk.

De gehandicaptenzorg is mooi. De zorg is zó oprecht. Ik merk vaak dat anderen het idee hebben dat je niet veel kan met de doelgroep, maar het tegendeel is waar. Juist bij mensen met een verstandelijke beperking moet je creatief zijn, samenwerken en aanpassen. En dat is een geweldige uitdaging. De ene keer werk ik samen met een doventolk, de andere keer met een fysiotherapeut. En altijd met het doel om de cliënt te laten groeien, het leed te verzachten of de angst weg te nemen. Daarnaast kijk ik als regiebehandelaar vanuit een helikopterview en zet de lijnen uit. Ook help ik jongere collega's om zich verder te ontwikkelen.

De samenwerking met mijn directe collega’s, managers zorg en de begeleiders op Urk, is erg waardevol. Want samen zijn we een eenheid, we versterken elkaar. We streven tenslotte hetzelfde na.

En het mooie van Urk is dat daar ook een echte saamhorigheid is van nature. De mensen zijn warm, vriendelijk en zorgzaam. Het is jammer dat Urk geregeld negatief in het nieuws is, want het zorgt voor een stigma. Terwijl de sterke sociale structuur zo mooi is. Mensen doen veel voor elkaar en werken hard. Het is een ‘what you see is what you get’ mentaliteit, je weet precies hoe ze over je denken. En als je daar binnen de gemeenschap bent geaccepteerd, dan kan het niet snel meer stuk. Dat is waardevol en mooi.
Urk ligt dus geografisch niet erg handig, maar dat wordt volop goedgemaakt door de mensen die er wonen. Het is het dus waard om voor te rijden.”

#wordenwijcollegas?

Bij 's Heeren Loo krijg je de ruimte om op jouw manier te werken. Samen zorgen we voor een goed leven en mooi werk voor mensen met een beperking. En het leuke is: geen dag is hetzelfde. Je maakt altijd wel iets mee. Je ontwikkelt je in je vak. Daar helpen we jou bij, met oog voor thuis.

Bekijk alle vacatures