"Het vak logopedie heeft zich steeds verder ontwikkeld"

Nicolette begon na haar studie Logopedie bij woonzorgpark Noorderhaven in Julianadorp en is er nooit meer weggegaan. In november 2022 vierde zij haar 40-jarig jubileum. Het was een groot feest! Ze vertelt over haar bewuste keuze voor de zorg voor mensen met een beperking en hoe de logopedie in al die jaren veranderde.

“Ik begon op 22 november 1982 als logopedist bij ’s Heeren Loo. Van kinds af aan wist ik al dat ik logopedist wilde worden voor mensen met een beperking. Dat kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Ik groeide op met een zus met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Zij woonde op Noorderhaven. Toen zij met behulp van logopedie haar eerste woord sprak, was ik zo blij dat ze zich kon uiten en toen wist ik: dat wil ik later ook gaan doen. Wat een mooi beroep!

Tijdens mijn jubileumviering las mijn leidinggevende een zin voor uit mijn sollicitatiebrief van 40 jaar geleden. ’Het werken met geestelijk gehandicapten trekt mij erg aan. Ik vind het heel belangrijk dat hun uitingsmogelijkheden zoveel mogelijk vergroot worden.’ Aan het doel begrijpen en begrepen worden, werk ik nog steeds elke dag. Want je zal maar niet begrepen worden. Dat je bijvoorbeeld steeds hagelslag op je boterham krijgt, terwijl je liever jam wilt. Als je kunt aangeven wat je wil, heb jij de regie in handen en kun je keuzes maken. Hier zijn heel veel middelen voor, tegenwoordig zelfs spraakcomputers met oogbesturing. Het gaat om communicatie op maat.

De 40 jaar zijn voorbijgevlogen

Een van de hoogtepunten was toch wel de ontwikkeling van de Spoony lepel samen met een collega. De lepel is van kunststof en is onbreekbaar. Daar was en is veel vraag naar in de zorg. Hij wordt al sinds 2001 verkocht en we hebben met het idee zelfs een innovatieprijs gewonnen.

Geen dag is mijn werk hetzelfde en het vak heeft zich steeds verder ontwikkeld. Er is nu bijvoorbeeld veel meer aandacht voor slikproblemen dan vroeger. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 2 mensen met een verstandelijke beperking ouder dan 50 jaar een slikprobleem heeft. Aan die problemen geven we hoge prioriteit want het kan levensbedreigend zijn. Zo stikte een vrouw laatst bijna in een stukje kipfilet. Nadat ik slikobservaties heb gedaan, een slikprotocol heb opgesteld en de mensen uit haar netwerk getraind heb in de omgang met slikproblemen, konden haar ouders weer opgelucht ademhalen. Ik heb me op dit gebied gespecialiseerd en geef de training “Slikken en verslikken”. Ik heb zelf ook veel aan bijscholing gedaan om me op het brede vakgebied van logopedie bij mensen met een beperking, te blijven ontwikkelen. Gelukkig is die ruimte er volop binnen ’s Heeren Loo.

Ik heb hier altijd met veel plezier gewerkt. Noorderhaven voelt als een dorp waarin bijna iedereen elkaar kent. Daarnaast werk ik in een ontzettend fijn team. We werken heel zelfsturend en hebben leidinggevenden die van de werkvloer komen. Die weten hoe belangrijk het is wat wij doen. Ik heb vaak veel waardering gevoeld voor mijn werk. Die waardering komt niet alleen vanuit mijn leidinggevenden maar ook vanuit andere collega’s, cliënten en hun verwanten. Als ik van een cliënt een glimlach krijg of opeens een dikke knuffel, dan is mijn dag goed. Omdat ik hier al zo lang werk en veel ervaring op heb kunnen doen, geven collega’s en stagiaires vaak terug dat ik zoveel weet, dat er zo veel mogelijk is en dat zij mijn enthousiasme waarderen.

Een leuk gegeven is dat mijn man hier ook werkt. We hebben elkaar op het werk ontmoet. Hij is momenteel begeleider op een woning. Het geeft echt een kick als hij vertelt hoe een cliënt zich ‘verstaanbaar’ heeft kunnen maken waardoor hij de cliënt begreep en vice versa. Het bewijs dat aansluiten bij het communicatieniveau groot effect heeft!

Onderdeel van een geheel

Ik voel me binnen Noorderhaven echt onderdeel van een geheel. Multidisciplinair samenwerken is hier mogelijk en heeft mijns inziens een groot voordeel; 1 + 1 = 3 hierdoor. Landelijk is ook veel contact tussen de medewerkers van de afdelingen Logopedie. We werken bijvoorbeeld samen in subgroepen aan het opzetten van cursussen en aan overstijgende projecten zoals bewegwijzering. Uit die samenwerking zijn onder andere cursussen op het gebied van gebaren en slikken en verslikken ontstaan. Met elkaar hebben we het beroep echt geprofileerd binnen de organisatie, zijn er meer logopedisten aangenomen en ook deskundigen op het gebied van Totale Ondersteunde Communicatie. Ik wil nog even benoemen dat wij in ons team ook nog bijgestaan worden door een cliënt bij de productie van ondersteunde communicatiemiddelen.

De cliënt op de foto bij mijn verhaal ken ik al zolang ik hier werk. Ik vroeg haar moeder toestemming om de foto te gebruiken en kreeg meteen een prachtige mail terug. ‘40 jaar in dienst!! Niet te geloven, ik weet nog dat je er net was. Reny kreeg toen logopedie en jij hebt dit voortgezet. Ik blijf het zeggen, een verrijking en ommekeer in haar leven!’ Dat is de waardering waar ik het voor doe. Logopedische inzet kan zoveel effect hebben. Het zijn vaak kleine stappen die tot een grote vooruitgang kunnen leiden. 

Na 40 jaar is het werken op Noorderhaven nog steeds een uitdaging voor mij. Het feit dat ik voor mensen van alle leeftijden en met een groot scala aan hulpvragen iets kan betekenen, maakt dat ik nog lang niet aan met pensioen gaan denk!” - Nicolette Dukker, logopedist

#wordenwijcollegas?

Als behandelend specialist bij ’s Heeren Loo doe je ertoe. Je begeleidt en behandelt mensen met een beperking. Je ondersteunt collega’s. En je adviseert vanuit jouw expertise. Zo draag je bij aan de totale kwaliteit van zorg.

Bekijk alle vacatures

Lees meer over:

Gerelateerde items