“Het zijn de kleine successen die mij trots maken op mijn werk”

Aagje werkt inmiddels al 27 jaar op locatie Boldershof. Vol passie vertelt zij waarom zij werken in de gehandicaptenzorg het mooiste werk vindt dat er is.

“Ik sta positief in het leven. En met een grapje en een dolletje maak ik verbinding met de cliënt. Dat is mijn manier waarmee ik de cliënt help te groeien. Al heb ik nog zo`n pittige dag gehad, als ik deze met iedereen goed heb kunnen afronden, rijd ik trots naar huis!” - Aagje Vallen, persoonlijk begeleider

Het is mijn natuur

“Op jonge leeftijd wist ik al dat ik in de gehandicaptenzorg wilde werken. Ik was negen jaar oud toen ik tijdens een vakantie een meisje met het Downsyndroom ontmoette. Zij was eenentwintig jaar oud, maar we hebben drie weken met elkaar gespeeld. Tijdens die vakantie vertelde haar moeder huilend “Ik heb voor het eerst sinds haar geboorte weer een keer een boek kunnen lezen!”. Op de één of andere manier trek ik altijd mensen met een beperking aan. Alsof ik een bordje op mijn hoofd heb waarop ‘kom maar hier’ geschreven staat. Het is mijn natuur, denk ik.”

Ik ken alle cliënten

“Het is nu 27 jaar geleden dat ik in Nijmegen de opleiding MDGO Activiteitenbegeleiding volgde. In mijn eerste jaar liep ik een snuffelstage bij ’s Heeren Loo. Ik ben toen warm ontvangen waardoor het gelijk heel goed voelde. Ik kwam erachter dat hier dezelfde opleiding gestart was, maar dan vier dagen stagelopen en één dag naar school. Dat sprak mij erg aan. Dus besloot ik over te stappen. Ik ben toen ook intern gaan wonen, heb bij ’s Heeren Loo alle stages gelopen en ben hier na mijn opleiding als activiteitenleider begonnen. Ondertussen ken ik alle cliënten op het terrein!”

Leukste woning!

“Ik werk nu met jongvolwassenen. Dit zijn vooral jongeren die doorstromen vanuit ons Kindcentrum. Maar soms woonden zij nog bij hun ouders. Deze bewoners hebben lichte gedragsproblemen en vaak te maken met autisme of bepaalde syndromen. Het is een hele diverse groep waardoor ik het de leukste woning van ’s Heeren Loo vind. We zijn vooral bezig met de ontwikkeling en het bevorderen van de zelfstandigheid van de cliënt. We kijken écht naar de cliënt. De ene cliënt houdt bijvoorbeeld van groepssfeer terwijl de andere liever alleen is. Dat kan hier allemaal, omdat de cliënten hun eigen regie behouden.”

Vele expertises

“Vijftien jaar geleden ben ik bij de dagbesteding als cliëntencoördinator begonnen. Tegenwoordig heet dat persoonlijk begeleider. Toen deze functie bij de dagbesteding kwam te vervallen, ben ik naar een woning overgestapt. Want dit vind ik het allerleukste werk! Ik onderhoud het netwerk om de cliënt heen en schrijf het cliëntdossier. Daarbij heb ik contact met artsen, fysiotherapeuten, logopedisten … En om de zorg goed te regelen, stuur en coach ik het team. Onlangs kregen we een nieuwe bewoner met een voor ons onbekend syndroom. Dan stel ik het behandelteam samen en zoek de expertise binnen ’s Heeren Loo op. In dit geval met een arts van een poli uit een andere regio, die wel bekend is met dit syndroom.”

Samen kleine stapjes zetten

“Onze bewoners dachten soms in een hotel te wonen. Daarom zijn we begonnen hen wat kleine taakjes te geven. Hierbij maken we gebruik van pictogrammen, waaruit cliënten nu elke dag een taakje kiezen. En dat gaat heel goed. Zo is één cliënt heel traditioneel opgevoed waardoor hij niet gewend was om als man huishoudelijke taken uit te voeren. Inmiddels voert hij bijna alle taakjes uit. Zoals het vuilnis buitenzetten of koffiezetten. Het lijkt heel klein. Maar deze cliënt vond het heel spannend. We hebben hem in hele kleine stapjes begeleid, waardoor hij zag dat hij het wel kon. Dat zijn voor mij wel écht de successen die maken dat ik trots ben op mijn werk!”

Lees meer over:

Gerelateerde items