“Ik doe best veel, maar vind het leuk en hou van uitdagingen”

De lijst van vrijwilligersactiviteiten van Tinus is lang en dat is fijn voor de cliënten en begeleiders van ’s Heeren Loo in en rond Bedum (Groningen). Met zijn 80 jaar is Tinus vaak te vinden in situaties waar hij zijn gouden handen kan laten wapperen. Daarnaast rijdt hij met de trekker en huifkar, zingt hij regelmatig voor cliënten en regelt hij en passant ook het verkeer bij evenementen.

“Ik ben altijd in de weer. Vroeger was ik naast mijn werk op het postkantoor in Bedum graag met mijn handen bezig. Zo heb ik ook mijn huis verbouwd. Toen na 40 jaar werken het postkantoor werd opgeheven, kon ik met vervroegd pensioen. Met al die extra vrije tijd ben ik ook gaan klussen op de boerderijen van mijn zwager en van vrienden.

In 2007 vroeg een kennis me of ik mee wilde doen met NL-Doet. Er moest namelijk een stuk bestraat worden bij ’s Heeren Loo Opmaat. Dat wilde ik wel. De klus bleek echter groter dan verwacht, waardoor het werk niet af was. Daar had ik geen vrede mee, dus ben ik de volgende dag verder gegaan. En van het een kwam het ander en werd ik klusvrijwilliger bij Opmaat. Zo heb ik geholpen een kippenschuur op te bouwen, een geitenverblijfplaats gebouwd en overkappingen bij woningen geplaatst.

Zoals bij veel woningen in Groningen was er ook aardbevingsschade bij die van ’s Heeren Loo. Om die schade te herstellen moesten cliënten tijdelijk verhuizen. Rond die verhuizingen heb ik samen met een paar collega’s geholpen: muren schilderen, kasten uit elkaar halen en weer in elkaar zetten of schilderijtjes ophangen. Daar zijn we wel poos zoet mee geweest.


Cliënten genieten

Mijn favoriete activiteit is ritjes maken de trekker voor de huifkar met cliënten. Dat doe ik eens in de 3 weken. Ik mag graag op de trekker rijden en ik heb er plezier aan als ik zie dat de cliënten genieten. Tijdens het instappen en het vastzetten van de rolstoelen, maak ik altijd een praatje met ze. Niet iedereen reageert, dat vind ik best. Er gaan altijd begeleiders mee, zodat ze kunnen aangeven als er iets is. Al met al ben ik dan zo’n 2 uur in touw. Ik rij een mooie route door dorpjes in de buurt. Niet altijd hetzelfde rondje, want ik vind het leuk om nieuwe routes te ontdekken. Helaas moet ik dit jaar stoppen met de ritjes vanwege mijn leeftijd. Er is een maximumleeftijd van 80 afgesproken om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Ik snap dat wel en ik stond ook achter het invoeren van die regel. Maar nu het voor mij zover is, vind ik het wel jammer.

Gelukkig blijft er ook dan nog genoeg te doen. Bij het jaarfeest in juni help ik mee de grote tent op te zetten en te versieren, want dorpsbewoners, cliënten en begeleiders moeten erin passen. Het is een groot en druk evenement, waarbij ik soms het verkeer regel. Dat doe ik ook bij andere evenementen buiten ’s Heeren Loo. Voor het eindejaarsfeest bouwen we het podium in de kerk van Bedum. Dat zijn altijd mooie projecten.

Zingen als hobby

Als hobby zing ik met 4 collega’s om de 3 weken christelijk liederen voor en met bewoners in het bejaardenhuis. Sommige zijn meerstemmig. Dat hebben we ook wel eens bij ’s Heeren Loo gedaan. En op kerstochtend trekken we al jaren zingend en spelend in 2 groepen van zo’n 50 man om 6 uur door ons dorp. Dat is een gebruik uit Winsum, mijn vorige woonplaats. We verzamelen bij het bejaardenhuis en doen ook ’s Heeren Loo aan. De cliënten zitten dan al op ons te wachten.

Lintje

In 2016 heb ik een lintje gekregen voor mijn vrijwilligersactiviteiten. Jannes, de vrijwilligerscoördinator, had me gevraagd of ik in Haren een pitch wilde doen over vrijwilligerswerk en dat we daar €1000 mee konden winnen. Je snapt dat ik daar goed mijn best op deed en veel thuis oefende. Omdat de commissaris van de koningin er ook zou zijn, kocht ik een nieuw pak. Onderweg vertelde Jannes dat er waterschade in Haren was en we terug moesten naar Bedum. Daar bleek ook mijn familie aanwezig en kreeg ik een lintje van de burgemeester. Dat was een hele verrassing. Jannes plaagt me nog wel eens met dat ik me zo heb laten beetnemen.

Ik doe alles bij elkaar best veel, maar dat past bij mij. En (lachend) het maakt dat ik nog steeds bij mijn vrouw ben, omdat we niet steeds op elkaars lip zitten. Nee hoor, ik vind het leuk om te doen en ik hou wel van uitdagingen. Ik hoop daarom, dat ik dit nog lang kan blijven doen.”

Lees meer over:

Gerelateerde items