“Ik kijk er elke week weer naar uit”

Wim is ondernemend, behulpzaam en probeert graag nieuwe dingen uit. Dus toen Arja, de toenmalige predikant op Het Westerhonk, hem ongeveer 20 jaar geleden vroeg of hij wel eens wilde helpen tijdens activiteiten op het woonzorgpark, twijfelde hij geen moment. Wim was toen nog tuinder, maar maakte graag tijd vrij voor de bewoners. Hij droeg zijn steentje bij tijdens allerlei activiteiten zoals kerstbijeenkomsten, wandelingen en andere feesten. Al snel ontdekte hij dat de cliënten wel van muziek houden en pakte regelmatig de microfoon en zong en danste er samen met de cliënten op los. Het was altijd een feestje! Wim: “Als ik met ze zong zag ik zelfs bij de cliënten die niet kunnen praten de lippen bewegen, geweldig! ”Toen Arja hoorde dat Wim op zondagavond een eigen muziekprogramma ‘Gewijde muziek’ heeft bij de WOS, vroeg ze hem of hij misschien zoiets voor de cliënten wilde opstarten.

Hoe is dat toen gegaan?
Wim: “Ik startte met het muziekprogramma De Zangvogel op cd. Ik begon cd's te maken voor drie dagbestedingen. Ik maakte elke maand een cd met allemaal verschillende liedjes. Ik begin elke cd fluitend, met steeds een ander melodietje. Ik noem ook regelmatig de namen van de cliënten. Bijvoorbeeld: “het volgende nummer is voor Ben”, ze vinden het net als wij geweldig om hun eigen naam door de speakers te horen. Ze kunnen ook verzoekjes indienen. Inmiddels ben ik gepensioneerd en maak ik cd's voor acht woningen en dagbestedingen. Ik maak er elke week twee. Ik vind het nog steeds fantastisch om te doen.”

Wat doet het vrijwilligerswerk met jou persoonlijk?

Wim: “Ik kijk er elke week weer naar uit. Het is leuk werk, geeft zin aan je dag en ik heb er de tijd voor. Zeker nu ik gepensioneerd ben.”

Wat betekent het voor de cliënten dat jij dit elke maand voor ze doet?

Wim: “Als ik de cd kom brengen, kijken ze al naar me uit. De cd van de maand ervoor ligt vaak al klaar. Ze zijn er gek op! Soms luisteren ze twee keer per dag dezelfde cd. Voor de coronamaatregelen dronk ik altijd een bakkie op de woning of dagbesteding, dan luisteren we samen naar de muziek en al snel zingen we dan met de hele groep mee. Dit is iets wat ik heel erg heb gemist tijdens het afgelopen coronajaar. Ik mocht uiteraard niet naar binnen op de woning, dus gaf de cd alleen maar af. Echt jammer, maar hopelijk kan ik snel weer een bakkie gaan doen met de jongens en meiden en gezellig samen zingen.”

Wat heb je nodig als vrijwilliger op Het Westerhonk?
Wim: “Als je het als vrijwilliger langer dan een half jaar volhoudt als vrijwilliger heb je goede instelling. Je moet vriendelijk zijn, altijd iedereen gedag zeggen, een praatje maken en in zijn of haar waarde laten. Voor mij is iedereen hetzelfde, of je nou wel of geen verstandelijke beperking hebt.”

Wil jij ook het verschil maken en de dagen van de cliënten een beetje mooier maken? Neem dan contact op met Ada en Jacqueline van de afdeling Vrijwilligerswerk Het Westerhonk via vwwesterhonk@sheerenloo.nl. Zij kunnen je alles vertellen over vrijwilligerswerk bij Het Westerhonk.