"Ik wil dat mijn cliënt een hele goede dag heeft"

"Het meest interessante aan mijn werk vind ik leren begrijpen waarom cliënten in sommige gevallen anders reageren dan gebruikelijk."

"Ik werk met cliënten met ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Hun ontwikkelingsniveau ligt tussen de twee en zes maanden. Vaak zitten zij in een rolstoel en kunnen niet of beperkt praten. Ze communiceren daarom met hun gedrag als hen iets dwarszit. Dat was onlangs nog het geval bij een cliënt die zich ineens anders ging gedragen. Hoe kom je er dan achter wat er aan de hand is? Dat doen we door het gedrag te observeren en in gesprek te gaan met andere disciplines. Een arts constateerde toen een verstopping in haar darmen. Er zat deze cliënt dus letterlijk en figuurlijk iets dwars. Een verstopping in de darmen kan een blijvend probleem zijn. Dus nu blijven wij hier alert op als deze cliënt zich anders gedraagt."

Verschillende doelgroepen

"Omdat mijn moeder in de zorg werkte, was ik al bekend met deze branche. Vijftien jaar geleden begon ik bij ’s Heeren Loo met een stage voor mijn opleiding Verzorgende IG. Daarna ben ik niet meer weggegaan. Ik werkte eerst in de flexpool. Daar kreeg ik de gelegenheid kennis te maken met meerdere doelgroepen. Al snel wist ik dat de doelgroep EMB mij het meest aanspreekt."

Persoonlijke verzorging

"Soms merken we dat jonge medewerkers een beetje schrikken als zij onze woning voor het eerst binnenkomen. Persoonlijke verzorging hoort namelijk ook bij ons werk en dat kan een leerproces zijn. We horen bijvoorbeeld regelmatig dat een stagiaire even moet wennen om een cliënt naakt te zien. Wij laten hen dan ook stap voor stap deze taak oppakken. Zo leren ze op een rustige manier om cliënten te verschonen en te wassen. Dat dit een prettige werkwijze is, merken we aan het eind van de stageperiode. De stagiaires vinden het namelijk vaak erg jammer dat hun stage erop zit."

Volop mogelijkheden

"Ik heb het hier nog steeds erg naar mijn zin. Bij ’s Heeren Loo zijn veel doorgroeimogelijkheden. Wil je graag een keer bij een andere doelgroep meedraaien? Dat is altijd te regelen. Zo heb ik zelf ook een aantal maanden met een combinatie van verschillende doelgroepen gewerkt. Maar al snel miste ik ‘mijn’ cliënten en realiseerde ik me dat ik dus al werkte op de plek die het best bij mij past. Ik ben weer teruggegaan en heb om een extra taak gevraagd. Want veel van de cliënten waar ik mee werk hebben ook last van epilepsie en daarin had ik me verdiept. De kennis die ik hiervan heb, wil ik graag delen met anderen en dat heb ik aangegeven bij mijn collega. Met als resultaat dat ik nu betrokken word in overleggen als het onderwerp epilepsie op de agenda staat."

Een goede dag voor de cliënt

"Ik realiseer me welke toegevoegde waarde ik voor de cliënt heb: ik ben de stem die de cliënt zelf niet heeft. Ik kom dan ook echt voor mijn cliënt op als ik het niet eens ben met een bepaalde beslissing. Maar ook mijn eigen gemoedstoestand is van invloed. Zit ik niet lekker in mijn vel, dan neemt de cliënt dat over. Dat kan dan resulteren in onrust. Door me hiervan bewust te zijn kan ik er invloed op uitoefenen. Want ik wil dat mijn cliënt juist een hele goede dag heeft. En daar doe ik graag mijn uiterste best voor!”