“Ik word steeds uitgedaagd om in creatieve oplossingen te denken”

Vier jaar geleden werd het Kindcentrum in Druten uitgebreid met een plek voor jongeren van 11 tot 19 jaar, waar zij terechtkunnen voor (naschoolse) opvang. Ze kunnen zelfs blijven logeren; doordeweeks, in het weekend of de vakantie. Daarmee onderscheidt het zich binnen het woonzorgpark omdat het geen woonlocatie of dagbesteding is. Marjolein is persoonlijk begeleider en vertelt graag wat haar werk bij deze opvang zo mooi maakt.

“Hiervoor werkte ik met jongvolwassenen van 16 tot 18 jaar en ouder. Maar eigenlijk deed ik dat liever met jongere kinderen. Dus toen ik over de nieuwe locatie hoorde, maakte ik graag de overstap naar ’s Heeren Loo. Daar ben ik nog steeds erg blij mee. De jongeren hier zijn lekker aan het puberen en dat brengt extra uitdaging met zich mee!”

Marjolein ervaart dat de jongeren graag naar de opvang komen. “In het weekend werken we, net als op een woning, met een standaard dagprogramma. Omdat we op het woonzorgpark zitten, kunnen we dan gebruikmaken van alle faciliteiten die hier aanwezig zijn, zoals de gymzaal. En in de vakanties kunnen de jongeren zich aanmelden voor het vakantieprogramma van het recreatieteam. Ook lezen ze graag de cliëntenkrant ’t Plein.”

Observeren en in creatieve oplossingen denken

Bij de opvang en tijdens het logeren vindt geen behandeling plaats. Maar alle medewerkers beschikken wel over uitgebreide gedragskennis. Marjolein: “We werken met twee groepen. Binnen die groepen hebben de jongeren verschillende soorten beperkingen. De jongeren waarmee ik werk, vertonen vaak gecompliceerd gedrag. Daarom is het belangrijk dat wanneer iemand nieuw bij ons binnenkomt, wij hem/haar goed leren kennen. Hiervoor observeert het hele team het gedrag zodat we het gaan begrijpen. En bedenken we oplossingen om dit gedrag te verbeteren. Indien nodig schakelen we hierbij de hulp van een gedragswetenschapper in. Of kunnen we via ’s Heeren Loo aanvullende opleidingen volgen.”

De medewerkers hebben veel contact met de ouders. “Er was een jongen die zichzelf veel krabde wanneer hij gespannen of boos was. Maar zijn ouders mochten zijn nagels niet knippen. Dat kan bij autisme soms gebeuren door een negatieve ervaring hiermee. Wij bedachten een creatieve oplossing en vroegen de ouders of wij dat mochten uitproberen. Vervolgens hebben we de cliënt zelf een manicureset laten kopen en de woonkamer ingericht als een nagelstudio. En toen liet hij het wel toe!” vertelt Marjolein trots.

Mooi en afwisselend werk

Marjolein werkt volgens een basisrooster met wisselende diensten: “We werken met verschillende diensten. Bijvoorbeeld een ochtenddienst met aansluitende taken, alleen een buitenschoolse opvangdienst of een avonddienst. En twee keer per maand draai je een volledige weekenddienst. Maar omdat we in een klein en hecht team werken, wordt ook flexibiliteit verwacht.”

Wanneer de jongere ouder wordt, stroomt deze door. Bijvoorbeeld naar een woning of dagbesteding. Marjolein: “Het is mooi om bij het afscheid te zien welke groei deze jongere gemaakt heeft. Vervolgens komt er een nieuwe jongere voor in de plaats en begin ik weer van vooraf aan. En word ik weer opnieuw uitgedaagd om in creatieve oplossingen te denken. Dat maakt mijn werk erg afwisselend en zo mooi!”

#wordenwijcollegas?

Bij 's Heeren Loo krijg je de ruimte om op jouw manier te werken. Samen zorgen we voor een goed leven en mooi werk voor mensen met een beperking. En het leuke is: geen dag is hetzelfde. Je maakt altijd wel iets mee. Je ontwikkelt je in je vak. Daar helpen we jou bij, met oog voor thuis.

Bekijk alle vacatures

Lees meer over:

Gerelateerde items