“Ik zie het als groei als cliënten accepteren dat ze achteruitgaan”

Sinds 5 jaar werkt Rianne Blankenstijn (25) bij ’s Heeren Loo. Via haar zus had ze al vaker een kijkje kunnen nemen op verschillende groepen en toen ze tijdens de sollicitatieprocedure ging meelopen, was ze verkocht. Rianne kwam binnen als wat toen nog begeleider B werd genoemd en heeft zich doorontwikkeld tot persoonlijk begeleider. Ze vertelt over haar werk, wat haar motiveert en de ontwikkeling die ze heeft doorgemaakt.

Van de kraamzorg naar de gehandicaptenzorg

Ik ben een vrij rustig persoon. Laat mij maar een beetje op de achtergrond werken. Als het nodig is, sta ik er, maar ik houd er niet van om de druktemaker in de groep te zijn.

Na de middelbare school trok, naast de gehandicaptenzorg, de kraamzorg mij erg. Ik ging de opleidingen Verzorgende IG en Medewerker maatschappelijke zorg doen, met in het laatste jaar de specialisatie kraamzorg. Ik werkte een jaar in de kraamzorg, maar maakte daarin heftige dingen mee, waardoor ik toch besloot om de switch naar de gehandicaptenzorg te maken.

Mijn zus werkte al een lange tijd bij ’s Heeren Loo. Voor snuffelstages op de middelbare school en stages tijdens de opleiding heb ik regelmatig op groepen meegekeken. Hierdoor heb ik door de jaren heen al verschillende doelgroepen gezien voor ik ging solliciteren bij ’s Heeren Loo.

Tijdens de sollicitatieprocedure liep ik mee op de woning waar ik hiervoor werkte. Ik was meteen verkocht en binnen drie weken kon ik beginnen. In die woning woonden cliënten met een ernstige beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag.

Mooie ontwikkelstappen

Ik houd ervan om mijn kennis te verbreden en uitdagingen op te zoeken. Zo ontwikkelde ik door tot begeleider C en wilde me na een paar jaar nog verder ontwikkelen. Ik had altijd al de wens op de AD Social Work te doen, eigenlijk al na de middelbare school, maar het leven liep toen anders. Nu wilde ik die stap zetten om door te groeien.

De groep waar ik toen werkte, was te pittig om die opleiding daar te doen. Dat werk vroeg veel energie, zodat ik er de ruimte niet voor had. Ik ben op een andere woning gaan werken met ouderen met een matige tot ernstige beperking en soms moeilijk verstaanbaar gedrag. Ik ben hier persoonlijk begeleider geworden en kreeg de ruimte om dingen ernaast te doen. Toen ben ik begonnen met de AD Social Work.

Inmiddels ben ik met de laatste opdracht bezig en ga ik bijna afstuderen. In het begin was het wennen om na 4,5 jaar werken weer in de schoolbanken te zitten. Eenmaal gewend, hoefde ik me er niet meer toe te zetten. Het is leuk en sluit heel erg aan op mijn werk. Daardoor biedt het verdieping van jezelf en kennisvermeerdering.

Met energie en passie aan het werk

Wat ik heel leuk vind aan deze woning is dat, als je binnenkomt, je echt wordt begroet door de cliënten. Ze vinden het fijn dat je er weer bent. Dat waardeer ik enorm. Daarnaast vind ik het het mooist als je cliënten ziet groeien. Dat ze iets eerst niet (aan)konden, wat ze nu samen of zelfstandig wel kunnen. Gezien hun beperking zit dat vaak in kleine dingen, maar die zijn voor hen heel belangrijk. Hun eigenwaarde groeit erdoor. Het maakt dan niet uit wat voor rol ik daarin heb gespeeld. Ik krijg de meeste energie van dat zij dat behaald hebben. En geef je ze vervolgens een compliment, dan zie je ze stralen. De reactie is heel echt en dat is mooi om te zien.

Het lastige aan deze doelgroep is dat ze vooral achteruitgaan. In het begin schamen zich daar vaak voor. Ik zie het daarom als groei als cliënten accepteren dat ze achteruitgaan. Het is heel mooi om hen hierin te begeleiden. Het is namelijk oké als je niet meer lang kunt wandelen, niet meer alles kan zien of horen en niet meer op tijd op het toilet kan komen. Door nabijheid te bieden en er voor ze te zijn, accepteren ze dit steeds meer. Dat doe ik vooral door te luisteren en te bevestigen dat het niet erg is. Ik vertel dat ik er voor ze ben, ze help en het samen met hen doe. Ook laat ik weten dat het niet erg is als ze verdrietig zijn als iets niet meer lukt.

’s Heeren Loo als werkgever

’s Heeren Loo is een erg grote organisatie. Dat heeft nadelen, maar het biedt ook kansen. Zo zijn er veel mogelijkheden voor scholingen. Het is voor cliënten super dat er daardoor allerlei voorzieningen in de buurt zijn. Denk aan een restaurant, de fysiotherapeut of een logopedist. De ontwikkelingen op het gebied van innovatie zijn ook heel mooi. Het Living Lab heeft mogelijk gemaakt dat een cliënt via een hulpmiddel weer zelfstandig kan drinken, wat eerst niet meer mogelijk was. Dat we op die manier kijken naar wat een cliënt nodig heeft en er met z’n allen voor gaan, vind ik geweldig.

#wordenwijcollegas?

Bij 's Heeren Loo krijg je de ruimte om op jouw manier te werken. Samen zorgen we voor een goed leven en mooi werk voor mensen met een beperking. En het leuke is: geen dag is hetzelfde. Je maakt altijd wel iets mee. Je ontwikkelt je in je vak. Daar helpen we jou bij, met oog voor thuis.

Bekijk alle vacatures

Lees meer over:

Gerelateerde items