"Koken en de cliënten blij maken is de beste combinatie ever"

Regelmatig een nieuw avontuur aangaan, daar houdt Hans Guijt van. Na de opleiding tot kok werkte hij in restaurants en hotels. Die ruilde hij in voor een visserschip, waar hij 11 jaar de bemanning van hun natje en droogje voorzag. Twee jaar geleden gooide hij het roer opnieuw om en ging werken op het woonzorgpark Willem van den Bergh in Noordwijk. Eerst 5 maanden op een woning en daarna als kok in het splinternieuwe restaurant Plein 6. En hij heeft het er helemaal naar zijn zin.

“Ik vind het bijzonder hoe het allemaal gelopen is. Sinds ik als 16-jarig jochie de koksopleiding ging doen, heb ik al de nodige avonturen beleefd. Hotels en restaurants zijn heel anders dan de scheepvaart. Ik was steeds een maand weg en een maand thuis. Het was een echte mannenmaatschappij, direct en hard. Als ik thuis was, hobbyde ik vaak nog wat bij in restaurantjes, want stilzitten is niet voor mij. ’s Heeren Loo is natuurlijk weer een andere wereld. Daar is iedereen veel menselijker en houden we meer rekening met elkaar. We proberen het op een positieve manier met elkaar te redden.

Ik kende ’s Heeren Loo al, want mijn broer heeft een verstandelijke beperking en heeft 25 jaar op de Willem van den Bergh gewoond. Ik vond het leuk om bij hem op de woning te koken en zomers te barbecueën en visjes te bakken. Ik had altijd al voor ogen om er mijn werk van te maken. Toen iemand me op de openstaande vacature wees in het nieuwe restaurant op het woonzorgpark, heb ik gesolliciteerd. Nu zijn we bijna 2 jaar verder en heb ik het helemaal naar mijn zin. Bij ’s Heeren Loo is het nooit saai, elke dag is anders.

Ik solliciteerde in coronatijd, daarom heb ik 5 maanden op een VIC-woning voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag gewerkt. Dat was pittig, maar ik heb er veel geleerd. Bijvoorbeeld om te zien hoe spanning zich opbouwt bij een cliënt. Dat kan al om iets kleins zijn, bijvoorbeeld als je iemand iets te laat uit bed haalt. Ik weet nu hoe je vervolgens kan ingrijpen om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Dat kan door te praten of door iets apart van de groep met de cliënt te doen. Ook leerde ik hoe belangrijk het is om informatie in kleine stukjes aan te bieden. Dat pas ik nu ook toe in de keuken.

Op Plein 6 ben ik helemaal op mijn plek. Ik kende natuurlijk al veel medewerkers en cliënten. Het voelde heel natuurlijk. Ik vind het leuk om mensen wat te leren en hen blij te maken: de cliënten omdat ze een mooie dag gehad hebben bij en de gasten omdat ze lekker kunnen eten. Koken is nu eenmaal mijn passie. En dat in combinatie met ’s Heeren Loo is de beste combinatie ever!

Leuke uitdagingen

Ik geniet ervan om te zien wat een cliënt allemaal leert als ze bij ons werken. Als ze binnenkomen kunnen ze nog geen tomaat snijden. Dan start ik met hen veilig en netjes leren snijden. Als ze dat onder de knie hebben, gaan ze een receptje maken. Bijvoorbeeld soep. Dat is mooi om te zien. Trots vertellen ze aan de andere deelnemers dat zij de soep gemaakt hebben. Wij bevestigen dat natuurlijk.

Sommigen kunnen van nature goed samenwerken, maar voor anderen is het moeilijk. Het is dan aan ons om daar verbetering in aan te brengen. Dat zijn leuke uitdagingen. Ik bespreek met hen dat we deze dag met zijn drieën aan het werk zijn en dat we het samen moeten doen, vervolgens verdeel ik de taken. Ik benadruk steeds dat ieders bijdrage even belangrijk is. En dat we hier zijn om elkaar te helpen, een leuke dag te hebben en een mooi product te maken. En dat doe ik elke week opnieuw. Na een tijdje zie je dat ze samen een bestelling klaarmaken; de een zet een bordje neer en de ander schept de patat in. Dan hebben ze het toch gedaan zonder dat ze er zelf erg in hebben. ‘Zie je nou wel’, zeg ik dan.

Rust en geduld in mijn werk is belangrijk. En direct en duidelijk zijn op een menselijke manier, dat werkt het beste, dat hebben de deelnemers nodig. Dus uitleg in kleine stapjes en je aan de afspraken houden. Soms wil iemand zijn taak niet doen. Dan probeer ik om diegene toch mee te nemen. Ik kijk of hij wat anders kan doen of zeg dat ik zijn hulp echt nodig heb. Een andere manier is om hen zelf te laten kiezen uit de taken. En als ze echt hun dag niet hebben en niets willen, dan laat ik ze en zeg dat ik het al mooi vind dat ze er zijn.

Mijn toekomst bij 's Heeren Loo

Binnen een jaar hoop ik te starten met een zorgopleiding mbo 4, want ik wil meer kennis krijg over begeleiden en persoonlijk begeleider. Ik zit nu ook al bij evaluatiegesprekken met de cliënt. Dat vind ik leuk, vooral als ze zelf aangeven hoe ze zich willen ontwikkelen in het restaurant. Daar werk ik dan aan met de cliënt. Als ik straks persoonlijk begeleider ben, kan ik daar tijdens zo’n gesprek dieper op in gaan. Over wat ik daarna wil doen, denk ik nog niet na, maar ik zie mijn toekomst zeker nog bij ’s Heeren Loo."

#wordenwijcollegas?

Bij 's Heeren Loo krijg je de ruimte om op jouw manier te werken. Samen zorgen we voor een goed leven en mooi werk voor mensen met een beperking. En het leuke is: geen dag is hetzelfde. Je maakt altijd wel iets mee. Je ontwikkelt je in je vak. Daar helpen we jou bij, met oog voor thuis.

Bekijk alle vacatures

Lees meer over:

Gerelateerde items