Rosanne liep een dag mee en bleef bij ons als basisarts
Bij ’s Heeren Loo kunnen we niet zonder onze medische professionals. Door het hele land helpen zij mensen met een verstandelijke beperking verder. Op medisch gebied, maar ook door in gesprek te gaan met verwanten en begeleiders. Bij cliënten is het namelijk niet altijd meteen duidelijk wat er aan de hand is. Het is dan best even puzzelen. Samen met het systeem rondom de cliënt zorgen we voor de best mogelijke ondersteuning.
Rosanne Krakers is een van de medische professionals bij ’s Heeren Loo. Zij werkt sinds deze zomer als basisarts en dat bevalt haar goed.
"Tijdens mijn studie Geneeskunde, merkte ik dat ik heel veel vakgebieden leuk vond. Neurologie en revalidatie spraken me aan. Maar mijn interesse was breder dan dat. Die breedte dacht ik te vinden in een baan als huisarts. Toch sprak een vacature voor arts VG me ook aan. Ik had het er met vriendinnen over en besloot te vragen of ik een dagje mee kon lopen in de gehandicaptenzorg.
Mijn moeder was meteen enthousiast. Zij heeft in de VG-sector gewerkt en zei: ‘dat moet je doen, het is een hele gave leerschool. Als je bij deze cliënten aansluiting kunt vinden, dan heb je daar je hele leven profijt van.’ Nu werk ik als basisarts bij ’s Heeren Loo in Wekerom en daar heb ik geen moment spijt van. Uiteindelijk zit er ook heel veel neurologie in dit werk. Je ziet hier bijvoorbeeld meer cliënten met epilepsie dan de gemiddelde neuroloog.
Het werk is heel divers. Je hebt te maken met eerstelijnszorg, acute zorg en ook langetermijnzorg. Bij ’s Heeren Loo kijken ze echt naar de cliënt. En ze maken een persoonsgericht plan. Daar nemen ze de tijd voor. Je kunt bijna niet met standaardprotocollen werken. Je moet dus wel creatief en out-of-the box kunnen denken. Dat maakt het werk leuk en uitdagend. Gelukkig krijg je hulp van collega’s.
De sfeer in mijn team is informeel en we sparren veel met elkaar over de casuïstiek die vaak lastig is. Er is echt oog voor jou als medewerker. Het is belangrijk dat je lekker in je vel zit door een goede balans tussen werk en privé. Het is echt een hele fijne werkplek.
Puzzelwerk
Communicatief is het soms puzzelen. Hoe kom ik aan de juiste informatie als een cliënt zelf niet kan aangeven wat er mis is? En lichamelijk onderzoek kan ook best een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er vaak betrokken verwanten en begeleiders. Zij kennen de cliënt als geen ander en treden op als vertaler. Samen kom je dan tot een oplossing. In dat samen zoeken naar oplossingen kan ik echt mijn ei kwijt. Daar word ik blij van.
Aanrader
Ik raad elke student of basisarts aan om werkervaring op te doen in dit vakgebied. Of je er nu uiteindelijk wilt werken of niet. Als arts kom je overal mensen met een verstandelijke beperking tegen. En je loopt echt drie stappen voor als je daar al ervaring mee hebt. Qua benadering bijvoorbeeld. En ook in taalgebruik. Hoe leg je medische informatie uit? Je hebt niet altijd de kans om coschappen in de VG-sector te lopen. Ik hoop dat dat verandert. Want dit vakgebied is super leerzaam en ontzettend breed. Dat zal je nog verbazen.
Dankbaarheid
Het is heel dankbaar werk. Je werkt met mensen die hun hart op de tong hebben liggen. Als ze je dankbaar zijn, uiten ze dat dus ook echt. Soms krijg je opeens een knuffel of een kus op je hand. Laatst maakte ik een lunchwandeling en kwam ik een cliënt tegen. Die riep meteen: ‘Hallo dokter!’. En in een van de dokterskamers hangt een schilderij met het citaat van een cliënt: ‘Ik word al beter als ik de dokter zie!’ Dat maakt het werk met deze doelgroep nóg leuker.”
Net als Rosanne werken als (basis)arts VG?
Als Arts voor verstandelijk gehandicapten onderzoek, diagnosticeer, behandel en begeleid je mensen met een verstandelijke beperking. De cliëntgroep is zeer gevarieerd, van kinderen tot ouderen met (psycho-)geriatrische zorgbehoefte, van cliënten met een lichte verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek tot cliënten met een ernstige meervoudige beperking. Kun jij net als Rosanne goed puzzelen?
Waarom werken als arts in de gehandicaptenzorg?
- Zinvol, betekenisvol en waardevol werk
- Mogelijkheid tot parttime werken. Je hebt vaste werkdagen en werkt alleen dagdiensten.
- Voldoende tijd voor persoonlijk contact met de cliënt en zijn verwanten/begeleiders.
- Dagelijks puzzelen met ingewikkelde casuïstiek.
- Veel mogelijkheden tot wetenschappelijk onderzoek.
- Grote diversiteit aan medische specialismes in 1 baan: neurologie, klinische genetica, orthopedie, kindergeneeskunde en interne geneeskunde.
Ook een dag meelopen?
Wil je meer informatie of net als Rosanne een afspraak maken om mee te lopen? We hebben mogelijkheden in het hele land.
Neem contact op met Wouter van Os, Corporate Recruiter. Zijn gegevens vind je hieronder.
Wouter van Os
Advisium
Werkt op di, wo, do en vr