Samen is alles leuker, ook het vrijwilligerswerk

Adri de Jong-Idenburg en Dikkie Haasnoot zijn al jarenlang actief als barvrouw bij de instuif op woonzorgpark Willem van de Bergh van ’s Heeren Loo. Ze doen dit vrijwillig, met veel toewijding en met heel veel plezier. En het mooie is, is dat ze naast het vrijwilligerswerk elkaar met regelmaat opzoeken om even bij te praten over alles wat hun bezig houdt. Kortom; ze zijn goede vriendinnen van elkaar.

Dikkie kent het woonzorgpark door en door. "Samen met buurtgenoten was ik eerst vrijwilliger bij ’s Heeren Loo. Daarna ben ik vanuit mijn vrijwilligerswerk gaan werken op een woning op het woonzorgpark. Ik heb tot aan mijn pensioen bij ’s Heeren Loo gewerkt en daarnaast ben ik vrijwilligerswerk blijven doen. Met werken ben ik nu gestopt, maar het vrijwilligerswerk doe ik nog steeds. Ik heb altijd veel verschillende dingen gedaan. In mijn werkende periode schonk ik bijvoorbeeld koffie aan 300 man bij grote evenementen, was ik actief betrokken bij de wandelsport en begeleide ik de Berghsingers. Het koor van het woonzorgpark." Zomaar een greep uit de verschillende werkzaamheden die Dikkie deed. "Nu zet ik mij als vrijwilliger in voor deze locatie. Ik ben nog steeds betrokken bij het koor, ik sta achter de bar en schenk koffie bij de instuif. En als er activiteiten zijn op een woning, dan help ik mee."

Adri is via een advertentie in het kerkblaadje terecht gekomen bij het vrijwilligerswerk bij het woonzorgpark Willem van den Bergh. "Ik heb op de advertentie gereageerd en heb op de locatie een rondleiding gekregen en kort daarna ben ik begonnen als bezoekvrijwilliger. Dat heb ik jaren gedaan en vanwege de komst van kleinkinderen ben ik gestopt met het doen van vrijwilligerswerk. Vervolgens kwam ik Dikkie tegen en die vroeg mij spontaan of ik haar mee wilde helpen achter de bar tijdens de instuif. Ik ben op een avond komen kijken, werd door Dikkie gelijk aan het werk gezet en ik ben er nu nog steeds. Al ruim twee jaar nu." 

Van haver tot gort 

Allebei zijn ze trots op het vrijwilligerswerk dat ze doen. Zowel Dikkie als Adri geven aan dat ze voldoening halen uit het contact met cliënten. "Ik ken sommige cliënten van haver tot gort en daardoor weet ik hoe ze reageren op situaties of kan ik zien hoe ze zich voelen. Hierdoor voel ik mij met hen verbonden", aldus Adri. Dikkie voegt eraan toe: "De instuif is voor veel cliënten een avondje uit en als ik omroep dat de avond voorbij is, dan is het net alsof ze spoken zien. Zo jammer vinden ze het." 

Adri en Dikkie weten ook hoe ze de avond aan moeten kleden. Cliënten van jong tot oud komen naar ons toe. Dat maakt het werken voor beide dames dynamisch en afwisselend. De Hollandse hits worden tijdens de avond het meest gewaardeerd en met die muziek zetten zij de toon van de avond. Cliënten van haver tot gort kennen heeft dan zijn voordelen, want Dikkie weet precies wat ze de twee vaste cliënten van tachtig jaar moet serveren: advocaat met slagroom! En Adri weet van een aantal cliënten in welke volgorde ze een bestelling gaan doen: eerste een alcoholvrij biertje, dan een chipje en dan een cola. "Hoe mooi is het dat je dat alvast klaar kan zetten en dat ze het daardoor naar hun zin hebben", zegt Adri. "Ze vinden het zelfs zo leuk bij de instuif dat cliënten soms al voor de deur staan te wachten, voordat wij er zijn om de deuren open te doen."

Vriendschap is vertrouwen 

Dikkie en Adri kenden elkaar al via een gemeenschappelijke vriend. Doordat ze samen achter de bar staan en samen vrijwilligerswerk doen, hebben Adri en Dikkie daardoor ook een waardevolle vriendschappelijke band ontwikkelt. Ze kunnen het goed met elkaar vinden. "Als er iets is, dan zegt Dikkie het direct. Ik weet gelijk wat ik aan haar heb en dat geeft een vertrouwd gevoel," aldus Adri. Dikkie zegt over Adri dat ze als barvrouw haar eigen gang gaat. "Ze is een goede hulp en ik kan op haar vertrouwen." En beide voegen daaraan toe: "We hebben het gezellig met elkaar. We ondernemen samen dingen en als we elkaar in het dorp tegenkomen dan maken we gezellig een praatje." En dat maakt dat ze elkaar versterken in het vrijwilligerswerk en daarnaast met regelmaat, naast het vrijwilligerswerk, een kop koffie met elkaar drinken.

Snoepen doen we niet! 

Op de vraag hoe ze hun koffie drinken en wat hun favoriete koek is, moesten ze allebei heel hard lachen. "Koffie gaat er altijd in, maar we snoepen zelden", geven Adri en Dikkie aan. "Als we ons werk bij de instuif als barvrouwen hebben gedaan, dan kwebbelen we nog even na en nemen we een fles water met een zakje chips. Meer dan dat nemen we niet!"

Leegte 

De wereld is ondertussen veranderd en corona is van invloed op ons dagelijks leven. Hoe ervaren jullie deze situatie? Dikkie is gelijk heel duidelijk: "Het leven is saai en als ik aan de beurt ben voor een vaccinatie, dan sta ik vooraan. Ik heb ondertussen mijn huis van onder tot boven schoongemaakt en zonder vrijwilligerswerk ervaar ik een leegte. Het geeft je invulling aan de dag." Adri beleeft dit net zo. "Ik vind het verschrikkelijk en ik mis het vrijwilligerswerk en de contacten met iedereen. Dus die leegte herken ik ook. Ook in ons onderlinge contact is er veel veranderd. Zo vertelt Adri dat ze voor corona regelmatig koffie met elkaar gingen drinken, maar dat doen we nu niet meer. "We bellen elkaar nu af en toe." "Ik ben panisch voor corona, dus dan is bellen het veiligst", zegt Dikkie.

Beide kijken ze dan ook uit naar een tijd zonder corona. En als corona weg is, dan gaat Dikkie als eerste heerlijk en uitgebreid uiteten. "Dat mis ik!". Adri geeft aan dat ze dan als eerste weer met alle kinderen en kleinkinderen bij elkaar wil komen, want dat is volgens Adri al heel lang geleden. 

Hartwerkers 

Vrijwilligerswerk is werken met je hart. Beide dames geven aan dat je even een drempel over moet om met cliënten te werken en dat je er ook tegen moet kunnen. Ze merken dat ze cliënten gezelligheid kunnen bieden en dat ze op die manier hen verder helpen. Juist om net dat stukje extra te geven. "Vrijwilligerswerk is mooi werk, want we dragen als vrijwilliger niet alleen bij aan een goed leven voor cliënten, maar we krijgen er ook contact en vriendschap voor terug. Dat vinden we het mooie aan vrijwilligerswerk!"

Foto's: Arie de Winter

Kom ook vrijwilligerswerk doen!

Heb je na het lezen van dit verhaal interesse om samen met een vriend(in) als vrijwilliger aan de slag te gaan? Of wil je ook nieuwe mensen ontmoeten? Kijk dan snel of er een vrijwilligersvacature bij jou in de buurt is.

Vacatures