Serena vertelt over haar functie als groepsleider van de meidengroep bij Groot Emaus

"Mijn naam is Serena Steen, 29 jaar en iets meer dan 5 jaar werkzaam binnen Groot Emaus. Groot Emaus is een orthopedagogisch behandelcentrum van 's Heeren Loo voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking en (vaak) ernstige gedragsproblemen. Ik ben al 5 jaar werkzaam binnen verschillende meidengroepen, waarvan nu net iets langer dan een jaar op Groene Allee 104. Dit is een woongroep met plek voor 8 kwetsbare meiden die allemaal nabijheid nodig hebben en naast hun LVB ook belast zijn met hechting- en traumaproblematiek."

"Als persoonlijk begeleider van een aantal van deze meiden, behandel, begeleid, stimuleer en ondersteun ik hen. Ik breng structuur aan in hun dag. Daarbij is het belangrijk om een positief leer- en leefklimaat neer te zetten, waar zij kunnen en mogen leren en aan de slag kunnen met hun behandeldoelen. Ik werk samen met collega's, therapeuten, ouders, school en andere mensen uit hun netwerk.

Wat me altijd bij is gebleven is toen ik één van de meisjes wegbracht naar een passende vervolgplek. Ze vond het zo lastig om afscheid te nemen, dat ze letterlijk zei dat we haar niet mochten 'achterlaten'. Ondanks dat dit voor mij ook heel lastig was, was het ook een weergave van de band die we hadden opgebouwd.

Maar het zit 'm ook in de kleinere dingen. De dankbaarheid van de meiden als je er bent op hun verjaardag, een dagje met hen op pad gaat of samen een bezoekje brengen thuis bij ouders. Juist dát beetje extra kunnen doen, vind ik denk ik het leukste aan mijn werk.

De uitdaging in ons werk is vooral het lezen van de vraag achter het gedrag dat onze jongeren laten zien. Het is belangrijk om gedrag te duiden en te begrijpen. Soms overziet de jongere de situatie niet en kan zij (verbaal of fysiek) agressief worden, maar is het aan ons als begeleiding de taak om er onvoorwaardelijk te zijn.

Persoonlijk vind ik het ook lastig dat ik werk met een heel kwetsbare groep meiden, die al veel te veel hebben meegemaakt. Ze zijn bij ons voor behandeling, maar komen soms alsnog in onveilige situaties terecht. Goed afstand kunnen nemen van ingrijpende gebeurtenissen, maar ook sensitief blijven en dit vervolgens als team dragen, blijft een uitdaging.

Het mooiste van mijn werk is dat geen dag hetzelfde is. Het is niet altijd gemakkelijk om met deze doelgroep te werken, maar ik ben trots dat ik het kan en mag doen. Ik vind het fijn dat ik elke dag word uitgedaagd om het beste uit mezelf, mijn team en uit de jongeren te halen. Ik vind het vooral tof om de meiden te helpen in het werken aan hun behandeldoelen en hen zo verder op weg te helpen in hun ontwikkeling."

Geïnspireerd door het verhaal van Serena? En wil jij net als zij, het verschil maken voor deze kwetsbare jongeren? Bel of app dan onze recruiter Debbie Keulen (06-23729644), zij gaat heel graag met jou in gesprek!