Van banketbakker naar persoonlijk begeleider

Op 51-jarige leeftijd stond Twan op een t-splitsing in zijn leven. Hij werkte 30 jaar als banketbakker en stuurde in een bakkerij vier personen aan. Hij verdiende hiermee een goed salaris. Je zou denken, dat zingt hij die laatste 17 jaar tot zijn pensioen nog wel uit. Bovendien om nu nog van baan te veranderen vond Twan best spannend. Die keuze maak je niet van de ene op de andere dag. Maar hij merkte ook dat hij het werk op de automatische piloot deed en dat hij eigenlijk eraan toe was om opnieuw geprikkeld te worden. Hij was dus nog helemaal niet met zijn pensioen bezig. Daarom besloot hij een loopbaantraject te gaan volgen zodat hij hierin een goede overweging kon maken.

Twan is een zorgzaam type en wilde vroeger al graag iets betekenen voor mensen die hulp kunnen gebruiken bij het leiden van een overzichtelijk en goed leven. Het was dan ook niet gek dat uit het loopbaantraject sterk naar voren kwam dat een baan in de zorg goed bij hem zou passen.

Rondsnuffelen in andermans keuken

De zus van Twan werkte in de gehandicaptenzorg en bij haar werkgever mocht hij een aantal keren meelopen. Door dit ‘rondsnuffelen in andermans keuken’, maakte hij kennis met verschillende doelgroepen in de gehandicaptenzorg. Zijn enthousiasme groeide alleen maar meer en hij besloot voor een carrièreswitch te gaan. Twan solliciteerde bij verschillende zorginstellingen en liep bij twee van hen een dagje mee. Eén daarvan was ’s Heeren Loo. Hier ontmoette hij een groep jongeren met een licht verstandelijk beperking (lvb). De interactie met hen die hij ervaarde, sprak hem heel erg aan. Dit gaf de doorslag te kiezen voor ’s Heeren Loo, locatie Boldershof, als nieuwe werkgever.

Terug naar de schoolbanken

Door zijn levenservaring en persoonlijke kwaliteiten voelt hij al intuïtief aan hoe hij met de lvb-jongeren moet omgaan. Hierdoor werd Twan snel geaccepteerd door deze jongeren, die het doorgaans lastig vinden zich te binden. Naast zijn nieuwe baan als begeleider begon Twan in november 2020 aan een driejarige zorgopleiding tot persoonlijk begeleider. Hier leert hij vanuit de theorie naar het gedrag van de jongeren te kijken en hoe hij deze kennis kan toepassen in zijn dagelijkse werk.

Mooi werk

Twan heeft geen moment spijt gehad van zijn keuze. “Ik besloot om iets te gaan doen wat ik écht, écht heel erg leuk vind. Fysiek is het werk dat ik nu doe ook minder zwaar dan in de bakkerij. Bovendien zijn de feestdagen nu veel relaxter om te werken. In principe run ik nu gewoon een huishouden met duidelijke regels waarbij het belangrijk is dat ik consequent ben. En dat gaat mij van nature al goed af.”

Zijn jarenlange werkervaring als banketbakker komt zelfs soms nog goed van pas. “Af en toe bak ik samen met de bewoners iets lekkers. Maar ik probeer dit wel een beetje af te remmen, hoor. Anders sta ik nog steeds elk weekend achter de oven. Dan breng ik liever samen met de jongens de Maas & Waler rond. Zo zijn we lekker buiten en verdienen we ook nog een leuk zakcentje. En van dat geld gaan we weer samen onze tuin opknappen!”