Van brigadier bij de politie naar seniorbegeleider op Groot Emaus

"Negen jaar geleden heb ik een 4-jarige hbo-opleiding gedaan bij de politie. Ik ben toen afgestudeerd en aan het werk gegaan als brigadier. Dit is een leidinggevende functie, dus net iets hoger als hoofdagent. In de tussentijd heb ik verschillende functies gehad en rollen aangenomen."

"In de laatste periode heb ik me vooral beziggehouden met de top 600 van Amsterdam. Daarbij kwam ik veel in aanraking met jongeren tot 16 jaar die binnen een jaar tijd 10 politiecontacten hebben gehad. Ook het preventief benaderen van bijvoorbeeld broertjes en zusjes van deze jongeren behoorde tot mijn functie. Dit was best wel lastig omdat je binnenkomt als agent en ze hebben veel vooroordelen over de politie. Je bent niet welkom en je hulp wordt niet gewaardeerd. Dit was ook één van de redenen waarom ik verder ben gaan kijken. Ik wilde graag de kant op waarbij ik jongeren kan helpen en de jongeren en of verwanten ook open staan voor de hulp die ik kan bieden.

Ik ben toen gaan kijken naar wat ik leuk vind om te doen en dat was heel veel. Jongeren en criminaliteit trekken mij erg aan, dus met name de wat verharde jongeren met gedragsproblemen. Vaak zijn het jongeren met een LVB die vaak geen idee hebben wat ze doen. Deze jongeren worden verleid door het grote geld en voor criminelen is dit een makkelijke doelgroep. Ik zag hierin een rol voor mezelf om deze jongeren te kunnen helpen uit deze wereld te stappen of op voorhand niet in deze wereld terecht te komen.

Mijn opleiding was niet helemaal voldoende om als groepsleider op Groot Emaus te gaan werken. Ik moest dus een andere opleiding gaan volgen. ’s Heeren Loo heeft mij de kans gegeven om een verkorte opleiding Social Work te gaan volgen, om mij zo wel bevoegd en bekwaam te maken.

Ik werk op het crisis- en observatiecentrum op Groot Emaus. Ik vind dit met name leuk omdat de doorloop van de jongeren vrij kort is. Ze komen uit een heel slechte situatie en je kan in korte tijd deze jongeren stabiliseren en uit de situatie halen. Je kan in deze periode echt een relatie opbouwen en stappen gaan maken. En je hebt veel verschillende jongeren, omdat ze op deze groep maximaal 6 weken voor crisis en maximaal 6 maanden voor observatie verblijven. Dit maakt het voor mij heel uitdagend en dynamisch.

De mooiste momenten voor mij dit jaar waren toch de feestdagen. We zaten hier met 15 man met kerst en toen hebben wij een viergangenmenu verzorgd door een chef-kok. Je ziet de jongeren dan echt genieten omdat zij dit thuis vaak nooit hebben meegemaakt. De successen bij deze jongeren zijn vaak heel klein omdat ze soms ook al zo verhard zijn dat het niet altijd lukt. Hier moet je je wel bewust van zijn.

Mijn loopbaan in dit jaar is ook heel bijzonder: ik ben begonnen als junior (groepsleider in opleiding) en ik ben na een jaar benaderd door mijn manager om de stap naar Senior begeleider te maken. Een supermooie kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Kortom, ik ben heel blij dat ik deze loopbaanswitch heb gemaakt én ik heb het hartstikke naar mijn zin in deze functie op deze locatie.

#wordenwijcollegas?

Bij 's Heeren Loo krijg je de ruimte om op jouw manier te werken. Samen zorgen we voor een goed leven en mooi werk voor mensen met een beperking. En het leuke is: geen dag is hetzelfde. Je maakt altijd wel iets mee. Je ontwikkelt je in je vak. Daar helpen we jou bij, met oog voor thuis.

Bekijk alle vacatures

Lees meer over:

Gerelateerde items