“Verbinding maakt het werk nog mooier!”

Mardieke van Steenbergen werkt als persoonlijk begeleider bij 's Heeren Loo. Ze begeleidt mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG). "Buitenstaanders zien vaak alleen het moeilijke gedrag, maar wij kijken dankzij de methodiek Triple-C naar de behoeften van de persoon achter het gedrag. Hierdoor zijn we steeds meer in verbinding. Daar groeien de cliënten van én het maakt ons werk mooier!”

Onvoorwaardelijk Triple-C neemt in tegenstelling tot veel andere behandelmethodieken niet het probleemgedrag of de stoornis als uitgangspunt, maar de menselijke behoeften. “Het allerbelangrijkste hierbij is dat je kijkt naar wat de cliënt wil en kan,” aldus Mardieke. "We blijven observeren, vragen, overleggen en uitproberen wat de cliënt nodig heeft en hoe wij hem hierin kunnen begeleiden, in kleine stapjes. We zijn er onvoorwaardelijk, ook als het soms mis gaat."

Netwerk

Cliënten kunnen heel veel, als ze op de juiste manier worden gestimuleerd. “Er zijn prachtige en zinvolle initiatieven ontstaan. Zo verspreiden cliënten o.a. de post op het terrein, zijn ze medeverantwoordelijk voor de afvalverwerking en zorgen ze voor schone groenvoorzieningen. Buurtbewoners reageren hierop, cliënten krijgen complimentjes. Hierdoor groeit hun sociale netwerk, ze worden gezien en gewaardeerd!

Verbinding

Die verbinding met de cliënt maakt het werken in de gehandicaptenzorg zo mooi. Maar het kan ook uitdagend zijn, zeker met deze doelgroep waarbij het gedrag soms onvoorspelbaar is. “Dankzij die verbinding ben ik zelfs op pittige momenten met spanning, verdriet of boosheid blij met mijn werk. Ik voel me dan oprecht trots dat ík degene ben waarbij de cliënten hun emotie kunnen uiten, en dat het ons samen lukt om weer verder te gaan.”

Lees meer over:

Gerelateerde items