Toen Els Komen een oproep zag via Humanitas voor palliatieve zorg bij woonzorgpark Noorderhaven, reageerde zij direct. “Ik doe graag iets voor andere mensen. Bovendien ga ik verhuizen naar een woning in woonwijk 't Laar op het terrein van Noorderhaven. Ik vind het leuk om kennis te maken met de toekomstige buren. Misschien kan ik in de toekomst meer voor hen betekenen.”
Van administratieve kracht naar palliatieve zorg
Voor Els kwam alle pech op hetzelfde moment: door een reorganisatie kwam een abrupt einde aan haar administratieve carrière, haar gezondheid liet haar in de steek en de opleiding tot uitvaartbegeleider bleek lichamelijk te zwaar. Hoe moeilijk ze dat ook vond, ze moest op zoek naar een alternatief omdat ze toch ‘iets’ wilde doen. Zo kwam ze bij Humanitas terecht. Een organisatie die vrijwilligers inzet voor mensen die hulp nodig hebben.
Bij Humanitas volgde Els de cursus ‘vrijwilliger, terminale palliatieve zorg’. “We willen er zijn voor iemand die stervende is of voor een mantelzorger die even een boodschap wil doen. Vanuit mijn gevoel ga ik een gesprek aan, ben ik juist stil, of zet ik muziek op. Wij zijn geen verzorgers, wij helpen bijvoorbeeld geen mensen uit bed of in een rolstoel. We zijn er gewoon voor iemand.” Iedere maand komen de vrijwilligers bij elkaar. “Dan kunnen we ons verhaal kwijt en vertellen wat we hebben meegemaakt en wat dat met ons doet. Dan helpen wij elkaar.”
Helpen in de laatste fase
“Via Humanitas kwam ik in contact met de bewoners en medewerkers van Noorderhaven. Tijdens mijn eerste bezoek ging ik in gesprek met Harma, persoonlijk begeleider. De bewoner heb ik even gedag gezegd en over zijn wang gestreken. Na de vakantie van Harma zou ik starten of eerder als dat gewenst was. Al 2 dagen later werd ik gebeld. De situatie van de cliënt ging snel achteruit. Ik help door er te zijn. Luisteren tijdens het koffiedrinken, was opvouwen, een andere cliënt helpen met eten geven en toen een medewerker vertelde dat hij nog nooit had gestreken, nam ik het over. De cliënt had een kort ziektebed. Het afscheid heb ik ook meegemaakt. Dat was heel bijzonder, zo warm en persoonlijk. De manier waarop de Geestelijk Verzorgers de bewoners, familie, medewerkers en ook mij daarbij betrok, maakte op mij veel indruk.”
“Ik had al bewondering voor zorgmedewerkers. Nu ik hen van zo dichtbij heb meegemaakt is dat nog groter geworden. Ik denk dat iedereen meer uren maakt dan in hun contract staat. Het is hard werken, ze maken hun klus af en als er nood is, komen zij terug, ook als het niet wordt betaald.”
Els heeft de weg naar Kastanjehout 35/36 gevonden. Dat wil niet zeggen dat zij hier op vaste tijden te vinden is. “Ik zet mij in voor terminaal zieke mensen. Maar als ik met mijn hondje loop, vraag ik of ik iemand mee kan nemen. En als we dan terugkomen drink ik nog even koffie.”
Meer weten?
Harma heeft Els als een welkome en positieve ondersteuner ervaren. Zij kan een vrijwilliger tijdens een palliatieve en/of terminale fase van harte aanbevelen. Wil je meer weten over de inzet van een vrijwilligers of wil je vrijwilligerswerk doen bij 's Heeren Loo? Neem dan contact op met de vrijwilligerscoördinatoren in Noord-Holland:
Karla Niezen, e-mailadres: Karla.niezen@sheerenloo.nl, 06 - 52 53 82 09
Jerina Urquhart, e-mailadres: Jerina.docter@sheerenloo.nl 06 - 30 28 42 25