"We proberen er altijd een mooie dag van te maken"

Van exportmanager tot begeleider op woonzorgpark Het Westerhonk. Het roer ging om voor Martin op zijn 61e en hij heeft er geen moment spijt van. Martin heeft na zijn grafische opleiding als exportmanager van printmaterialen de hele wereld rondgereisd. En nu? Nu begeleidt hij op zijn eigen manier een groep mannen tussen de 40 en 70 jaar met moeilijk verstaanbaar gedrag en een dag in de week een groep jongeren.

“Als ik een dag met de mannen heb doorgebracht op de woning, en ze liggen 's avonds weer lekker in bed, dan fiets ik heel blij weer naar huis. Blij omdat ik ze een goede dag heb kunnen geven. Ik merk dat ze dat waarderen en krijg er veel liefde voor terug. Ik kan goed met ze opschieten. Een van de bewoners zei laatst: ‘We kunnen samen heel goed onder een deur door.’ Haha, dat zegt genoeg toch? We doen leuke dingen met elkaar, zoals een potje voetballen of een ijsje eten. We proberen er altijd een mooie dag van te maken.

Ik was hiervoor exportmanager en reisde de hele wereld rond. Op mijn 61e ging het roer om en werd ik begeleider bij 's Heeren Loo Het Westerhonk. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik werk op een groep met mannen tussen de 40 en 70 jaar met moeilijk verstaanbaar gedrag en een dag in de week bij een groep jongeren. Wat ik leuk vind aan de groep jongeren is dat ze hun eigen idealen hebben. De meesten willen bijvoorbeeld graag zelfstandig, onder begeleiding, wonen. Ik vind het mooi om daar met ze naartoe te werken.

Zij-instromer 

Naast mijn werk was ik tien jaar lang bij de voetbal trainer/coach van jongeren. Dat ging me makkelijk af, ik stond tussen ze in, was niet streng, maar toch luisterden ze naar me, ook de moeilijke jongens. Met deze kwaliteit wilde ik wat gaan doen, dus toen ik begin dit jaar een vacature bij Het Westerhonk zag, met mogelijkheden voor zij-instromers, was ik meteen enthousiast. En dat ben ik nog steeds. Eigenlijk werk ik nog steeds met jongeren, want deze mannen hebben het belevingsniveau van 3 tot en met 7 jaar, met alle grappen, emoties en streken die bij die leeftijd horen.

Toen ik op mijn 61e solliciteerde, wat mijn leeftijd nooit een issue. Ik mag op mijn leeftijd zelfs nog een opleiding volgen. Er wordt regelmatig aan me gevraagd hoe het persoonlijk met me is, dat kom je in het bedrijfsleven niet vaak tegen. De empathie is groot. Ik vind 's Heeren Loo een sociale organisatie en ben bij mijn collega's in een warm bad terechtgekomen.

Dagbesteding

Doordeweeks ben ik het grootste deel van de dag bezig met dagbesteding. We gaan naar de Slopers waar we apparaten uit elkaar halen en de onderdelen, die gerecycled worden, leveren we in bij de metaalhandel, waar we wat mee verdienen. Daarvan hebben we een hogedrukreiniger gekocht waarmee we rolstoelen en terrassen schoonmaken bij woningen op het woonzorgpark, maar ook bij particulieren. In de weekenden doen we weer andere dingen, zoals wandelen, fietsen, voetballen en samen koken. Dan ben ik meer een ondersteuner in het dagelijks leven dan begeleider. Dat vind ik eigenlijk het leukste omdat je dan je eigen invulling aan de dag kan geven.”

#wordenwijcollegas?

Bij 's Heeren Loo krijg je de ruimte om op jouw manier te werken. Samen zorgen we voor een goed leven en mooi werk voor mensen met een beperking. En het leuke is: geen dag is hetzelfde. Je maakt altijd wel iets mee. Je ontwikkelt je in je vak. Daar helpen we jou bij, met oog voor thuis.

Bekijk alle vacatures

Lees meer over:

Gerelateerde items