“Werken naast de opleiding gaf mij het inzicht”

Jade (19) is een bezige bij. Ze is ambassadeur van het ROC Mondriaan en lid van Jongerenraad Westland. En ze werkt al meer dan 2,5 jaar op Het Westerhonk bij verschillende groepen en was student bij de mbo-opleiding Verpleegkundige. “Was", want ze is onlangs met vlag en wimpel geslaagd voor haar afstudeeropdracht na 40 weken stage op de afdeling Neurologie bij het Reinier de Graaf Gasthuis. Ze schreef een verbeterplan voor het begeleiden van een ziekenhuispatiënt met een verstandelijke beperking volgens een specifieke begeleidingsmethodiek en verschillende hulpmiddelen. Dit helpt nu niet alleen de verpleegkundigen in het ziekenhuis, maar ook onze begeleiders in de zorg. Jade vertelt erover met veel passie voor de zorg.

Jade: “Met deze eindopdracht deed ik mee aan een presentatiewedstrijd in het ziekenhuis. Dat ik niet alleen beloond werd met een mooi cijfer, maar ook de prijs van beste presentatie en verbeterplan won, maakt mij trots. Alhoewel ik dit examen in het begin erg lastig vond hoor. Want ik moest er een kwaliteitsonderzoek voor doen en hoe kon ik binnen het ziekenhuis nou iets verbeteren? Tot dat inzicht kwam ik toen ik een patiënt met een verstandelijke beperking had opgenomen. Doordat ik al lang werkzaam ben binnen 's Heeren Loo, waaronder bij cliënten met een ernstig meervoudige beperking (EMB), kon ik snel mijn draai vinden om hem te begeleiden. Maar ik merkte dat mijn collega’s daar wat meer moeite mee hadden. Dat bleek een mooi verbeterpunt, voor de afdeling Neurologie maar eigenlijk voor het gehele ziekenhuis.”

Ze begon met de probleemanalyse: waarom weten verpleegkundigen niet zo goed hoe deze patiënt te begeleiden? Het bleek te liggen aan te weinig kennis en onvoldoende goede hulpmiddelen. Jade: “Na het lezen van verschillende wetenschappelijke artikelen, kwam ik erachter dat de kwaliteit van zorg voor deze specifieke patiëntengroep achteruitgaat als de verpleegkundigen over te weinig kennis beschikken. Daardoor kan het optreden van symptomen verergeren en zelfs leiden tot meer sterfte. Dat moet voorkomen worden! Binnen Het Westerhonk wordt de triple C methodiek vaak gebruikt en juist dat vond ik een makkelijk handsvat om mijn collega-verpleegkundigen te laten gebruiken tijdens de begeleiding van een patiënt met een verstandelijke beperking. Via het geven van een klinische les heb ik hen deze begeleidingsmethodiek uitgelegd. Ook werkte ik aan hulpmiddelen en heb zo’n 5.000 pictogrammen uitgezocht en geordend met betrekking tot de zorg in het ziekenhuis. Deze kunnen ze uitprinten en ophangen om de patiënt een goede dagstructuur te geven. Tot slot heb ik een communicatiepaspoort gemaakt, zodat de verpleegkundige de belangrijkste informatie over het begeleiden van de patiënt kan laten invullen door een zorgbegeleider van de woning zoals op Het Westerhonk. Zo is de belangrijke informatie in een oogopslag te zien.”

Zo kwam de wereld van het ziekenhuis en 's Heeren Loo samen. Samen met Jade hopen we dat haar verbeterplan vaak wordt gebruikt, want dit helpt om de kwaliteit van zorg voor onze cliënten hoog te houden. Jade: “En nu? Deze zomer ga ik weer werken op “het honk” als verpleegkundige en in september begin ik met de verkorte voltijdopleiding HBO Verpleegkunde. Ook dan blijf ik te spotten hoor op de leukste werkplek: Het Westerhonk van 's Heeren Loo!”