Wij maken nu écht het verschil!

Ed werkt 30 jaar bij Noorderhaven als begeleider en vertelt over de positieve ontwikkelingen op een woning waar cliënten wonen met moeilijk verstaanbaar gedrag. “In de oude situatie liepen we tegen problemen aan. Er heerste onrust bij de cliënten. De begeleiders hadden een gevoel van frustratie en onmacht omdat je een situatie ziet die je niet wenst. Binnen het team was verdeeldheid qua visie.

Sturing en cursus

Een jaar geleden is er een hele omslag gekomen. Er is goede sturing gegeven door de manager met als gevolg een sterk team dat hetzelfde denkt over een goed leven voor de cliënt. Na het volgen van een gerichte cursus konden we onze wensen en behoeften voor de cliënten in de praktijk gaan brengen. Bij oplopende spanning gaat de bewoner niet meer naar z’n kamer. We blijven nu juist in contact met de cliënt. Alleen al even iemands hand vasthouden zorgt al voor meer rust. Dit heeft hele mooie resultaten want nu blijven we heel bewust in contact op het moment dat het moeilijk of spannend wordt.

Gezamenlijke activiteiten 

We zijn van individuele begeleiding naar gezamenlijke activiteiten gegaan. We ontbijten samen en we gaan bijvoorbeeld een uurtje samen sporten. Als cliënten zien dat andere cliënten rustig blijven, kopiëren zij dat gedrag en worden zelf ook minder angstig.

Het probleemgedrag (Moeilijk Verstaanbaar Gedrag) is heel duidelijk afgenomen. Dat merk ik doordat er minder escalaties zijn. Je ziet echt duidelijk verschil in meer zelfvertrouwen en rust is bij de cliënt en de begeleiders. Ook verwanten merkten de veranderingen en verbeteringen op en zijn dankbaar nu het zo goed gaat.

Sinds we één vast hecht team hebben merken we dat we nu écht het verschil maken voor de cliënt. Als we nu terugkijken hoe het bijvoorbeeld twee jaar geleden was, zijn er echt stappen gemaakt en kunnen we grote successen vieren. En er zit nog veel meer ontwikkeling in”, aldus een gedreven Ed.

#wordenwijcollegas?

Bij 's Heeren Loo krijg je de ruimte om op jouw manier te werken. Samen zorgen we voor een goed leven en mooi werk voor mensen met een beperking. En het leuke is: geen dag is hetzelfde. Je maakt altijd wel iets mee. Je ontwikkelt je in je vak. Daar helpen we jou bij, met oog voor thuis.

Bekijk alle vacatures

Lees meer over:

Gerelateerde items