Wydo gaf zijn baan als chef-kok op en werd begeleider bij Groot Emaus

Wydo werkte tot april van dit jaar als chef-kok in een restaurant en vroeg zich af wat zijn volgende stap kon zijn. “Toen ik door Corona alleen nog bezorgmaaltijden maakte heb ik actie ondernomen. Ik stuitte al snel op de Coronabanen en kwam bij 's Heeren Loo terecht omdat ik graag wat voor anderen wil betekenen".

Wydo werkte vijf maanden boventallig mee op een jongensgroep bij Groot Emaus, het orthopedagogisch behandelcentrum van ’s Heeren Loo voor jongeren met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. Mét behoud van salaris dankzij de door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gesubsidieerde coronabaan.

Van waarde voor de jongeren én je collega's

“Ik kwam heel neutraal binnen en had geen idee wat er op me af zou komen. Ik dacht zelfs dat er misschien niet genoeg uitdaging in deze baan zat. Maar, ik ben erachter gekomen dat ik het superleuk vind om hier met deze jongeren te werken. Vooral om ze te helpen daar waar ze vastlopen. Daarnaast is er uitdaging en actie genoeg. Er zijn wel eens spannende situaties met de jongeren. Het is fijn om dan bij te kunnen springen en ook collega's echt te kunnen helpen.
Ik ben overigens heel hartelijk ontvangen door die collega's. Zij wisten ook niet goed wat ze konden verwachten omdat de coronabanen nieuw waren maar het heeft voor iedereen goed uitgepakt.”

Leren in de praktijk

"De eerste maanden heb ik vooral heel veel geobserveerd: hoe reageren de jongeren op de begeleiding, op elkaar, en hoe werkt de begeleiding onderling? Daarnaast heb ik enorm veel geleerd van ‘Coronabanen werkbegeleider’ Gijs. Hij heeft 36 jaar ervaring en liep regelmatig een halve dienst met me mee. Achteraf gaf hij me dan tips. Dat is enorm leerzaam. Hij heeft me zelfs in een crisissituatie met een jongere een keer in mijn oor gefluisterd wat ik het beste kon doen. Als je uit een hele andere tak van sport komt is dat superfijn om op zo'n praktische manier te leren. Gelukkig blijft Gijs voorlopig betrokken. Ook als ik straks het traject in ga om junior begeleider te worden.”

Kleine stapjes, groot resultaat

“Wat ik mooi vind aan dit werk? Dat je veel kunt betekenen voor de jongeren. Soms lijkt het in jouw ogen klein wat je voor ze doet maar voor hen is dat steeds weer een stapje vooruit. Laatst ging bijvoorbeeld een nieuwe jongen met verlof. Maar hij had nog nooit alleen naar het station gefietst. Omdat ik boventallig was kon ik mooi even met hem meefietsen. Als je dan een dankjewel krijgt en je ziet dat die jongen het echt waardeert, dan is mijn dag goed. En de volgende keer kan hij het alleen.”

Terug naar school

De afgelopen maanden volgde Wydo de online lessen ‘basiszorg gehandicaptenzorg’ maar omdat hij een echt dienstverband bij ’s Heeren Loo Groot Emaus aangeboden heeft gekregen begint hij binnenkort met het officiële juniortraject. Hij gaat dan één dag per week naar school. Dit werk/leren traject is meer toegespitst op het werken met jongeren met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. “Met de vijf maanden ervaring die ik inmiddels heb, heb ik een streepje voor en kan ik de opleiding waarschijnlijk verkort doen”, vertelt Wydo. Wat hij vindt van deze carrière switch? “Wat mij betreft is deze zeer geslaagd. Ik ga mijn diploma halen en lekker aan de slag”, vervolgt hij stralend.

Grote belangstelling 
Bij ’s Heeren Loo waren er 144 coronabanen te vergeven, waarvan 5 bij Groot Emaus in Ermelo en Soest. En binnenkort start een nieuwe ronde. “De zoekenden zien het als een mooie opstap naar een baan als begeleider in de zorg en wij krijgen er extra handen bij, aldus Bija Westerhof-Hop, directeur van ’s Heeren Loo Groot Emaus. “Een win-win situatie dus.”