Zo mooi om iets te bereiken met cliënten die door anderen zijn “opgegeven”

“Het mooiste van mijn werk bij orthopedagogisch behandelcentrum Groot Emaus? Dat is dat ik iets kan bereiken met cliënten die door anderen zijn “opgegeven”. De stapjes die de cliënten maken kunnen klein zijn, maar ook een klein stapje is er een vooruit. 

Bij Groot Emaus werken we met een ontzettend mooie doelgroep: jongeren met gedragsproblemen. Daarnaast hebben ze een verstandelijke beperking en vaak complexe voorgeschiedenis. Het leven van deze jongeren is echt een uitdaging. Aan mij de eer om die beschadigde jongeren dingen te leren en ze iets mee te geven voor de rest van hun leven. Elke dag is anders en elke dag is een uitdaging. Dat is zó leuk! Echt, geloof me! 

Waardering
Ik begon zeven jaar geleden op een zeer intensieve behandelgroep met meiden. Daar heb ik uiteindelijk bijna 3 jaar gewerkt. Als team maakten we de beweging naar steeds meer naast de cliënt staan in plaats van erboven. Toen dat doel bereikt was, merkte ik dat ik uitdaging miste en ben ik verder gaan kijken. Ik werd ingevlogen op groepen waar veel misging en werd gevraagd om mee te kijken bij lastige casussen. Nu heb ik de kans gekregen om een nieuwe behandelgroep goed neer te zetten. Met jongeren die een-op-een begeleiding nodig hebben en met wie we toewerken aan een vervolgplek. Ik krijg daarvoor veel waardering vanuit mijn managers. Ze zien mij en willen me graag behouden. Dat voelt goed. En ik kan dit werk goed combineren met mijn jonge gezin. 

Elke jongere is leerbaar
Wat mijn werk zo mooi maakt is dat er bij Groot Emaus jongeren geplaatst worden die bij andere instellingen niet "hanteerbaar" waren. Maar geloof me, elke jongere is leerbaar. Alleen de mate van leerbaarheid verschilt en daar moet je goed op in kunnen springen. Er zijn bijvoorbeeld jongeren die als copingstrategie geleerd hebben fixatie op te zoeken om zo hun spanning kwijt te kunnen. Dat is iets waar ik nooit achter zal staan. Als ik die jongeren stap voor stap kan leren om een andere copingstrategie eigen te maken, dan ben ik daar zo trots op!

Blijven ontwikkelen
Sinds deze zomer is er een nieuwe directeur bij Groot Emaus. Hij werkt heel hard aan verbetering op diverse vlakken. Hij is eerlijk, open en direct en wil samen met de mensen op de "werkvloer" aan de slag gaan met kwaliteitsverbetering. Daar krijg ik echt energie van. Wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, is dat er veel mogelijk is binnen 's Heeren Loo. Het jezelf blijven ontwikkelen past echt deze organisatie. Ga dus vooral het gesprek aan met je manager en pak al die mooie kansen aan!”

Suzanne - begeleider bij 's Heeren Loo Groot Emaus

#wordenwijcollegas?

Bij 's Heeren Loo krijg je de ruimte om op jouw manier te werken. Samen zorgen we voor een goed leven en mooi werk voor mensen met een beperking. En het leuke is: geen dag is hetzelfde. Je maakt altijd wel iets mee. Je ontwikkelt je in je vak. Daar helpen we jou bij, met oog voor thuis.

Bekijk alle vacatures

Lees meer over:

Gerelateerde items