Zie jij iemand met een LVB?
In Nederland heeft 1 op de 17 mensen, jongeren en volwassenen, een lichte verstandelijke beperking (LVB). Dat zijn 1,1 miljoen mensen. Zij willen ook gewoon meedoen in de samenleving, maar dat lukt niet altijd. Een beetje extra hulp maakt het makkelijker voor hen.
Vaak merk of zie je een LVB niet meteen aan iemand. En soms is het zelfs helemaal niet bekend. De eerste vraag? Herken jij de signalen van iemand met een LVB?
Iedereen kan helpen. Jij ook!
Hoe weet je of iemand een LVB heeft? Met onze checklist en de kennis van onze LVB-expert Maria Proost herken je de signalen. En je ontdekt hoe je iemand het beste verder kunt helpen.
Herken de signalen van mensen met een LVB. Onze checklist helpt.
Download de checklist"Ook mensen met LVB kunnen volwaardig meedoen aan de samenleving"
- Maria Proost, LVB-expert
Maria werkt als gezinsbehandelaar bij ’s Heeren Loo met volwassenen en kinderen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Zij vindt het interessant en dankbaar werk, omdat mensen met een LVB met goede begeleiding bijna hetzelfde kunnen bereiken als anderen.
Maria: “Ik ben vaak meerdere jaren bij een cliënt betrokken en leer hem of haar dus echt goed kennen. Ik praat over wat hij of zij wil bereiken en welke stappen daarvoor nodig zijn. Vaak zijn dat er meer dan bij anderen. Maar uiteindelijk lukt het. Denk aan werken bij een bedrijf, een scooterrijbewijs halen of (begeleid) zelfstandig wonen."
Persoonlijk contact is belangrijk
"De maatschappij wordt steeds ingewikkelder. Neem het regelen van dingen op internet. Dan heb ik zelf ook de neiging om zo'n taak uit te stellen. Voor mensen met een LVB geldt dat nog veel sterker. Ook bij brieven in te moeilijke taal.
Juist voor hen is persoonlijk contact belangrijk, zodat ze kunnen vragen wat ze niet snappen. Dat voorkomt dat zij in de schulden raken of foute keuzes maken. Want met de juiste benadering kunnen zij ook een bijdrage leveren aan de maatschappij. Ze hebben daar genoeg kwaliteiten voor.”
Herkennen en tips om te helpen
“Bij de meeste mensen met een LVB zie je niets aan de buitenkant. Signalen kunnen zijn dat gesprekken niet verlopen zoals je wil, dat je soms gedoe hebt met je klant maar niet begrijpt waarom, of dat je het idee krijgt dat de ander je niet begrepen heeft.
Mijn tip is dan ook: kijk altijd verder dan het gedrag van iemand! Waarom komt iemand niet opdagen op een afspraak? Waarom reageert iemand geïrriteerd? Vaak heeft dat te maken met dat hij of zij een situatie niet goed begrijpt en zich niet begrepen voelt. Vraag wat iemand niet begrijpt of hoe je hem of haar kunt helpen. Dan pas zie je wie iemand echt is en welke kwaliteiten hij heeft.”
Q&A op Instagram
LVB-expert Maria Proost en ervaringsdeskundige Miranda gaven onlangs antwoord op jullie vragen via Instagram Stories. Kijk hun antwoorden terug via Instagram bij hoogtepunten.
Naar InstagramWat zou jij doen?
kennis!
Hoe zou jij iemand iemand met een LVB helpen? Doe de quiz en test jouw kennis.
Zo helpen wij zorgprofessionals
Heb je als zorgprofessional te maken met mensen met een LVB, dan ben je nooit uitgeleerd. Het vinden van de juiste benadering voor mensen met een LVB is een dagelijkse zoektocht voor begeleiders. Iedere cliënt is anders en hun vragen worden complexer. Daar spelen we zoveel mogelijk op in voor de beste begeleiding en behandeling.
Daarom ontwikkelen we de zorg verder. Onder andere samen met gedragswetenschappers als Edithe Rot. Zij ontwikkelde het reflectiemiddel ‘Balans in Beeld’, waarmee begeleiders de juiste balans kunnen vinden tussen uitdagen en over- of ondervragen van mensen met een LVB.
Alle kennis vind je in ons expertisecentrum LVB. Daar vind je ook onze webinars over hechting en de samenwerking in de relatie met mensen met een LVB.
Zo helpen wij mensen met een LVB
Wat kun je, wat wil je leren en wat wil je bereiken? Die vragen stellen we aan mensen met een LVB die zich bij ons aanmelden. Vervolgens kijken we hoe we hen het beste kunnen helpen: van begeleiding tot behandeling, van wonen tot werken.
Ga naar begeleiding en behandeling