“Ik had een stereotiep beeld over gehandicapten”

“Ik ben altijd een zorgzaam type geweest. Wilde mensen helpen. Bij het zoeken naar een branche waarbinnen ik kon werken, verdiepte ik mij in de GGZ, detentie en verslavingszorg. De gehandicaptenzorg kwam totaal niet bij mij op. Ik had een stereotiep beeld van mensen met een handicap. Een totaal verkeerd beeld, bleek achteraf.” - Lisa van Olderen, derdejaarsleerling maatschappelijke zorg.

“Ik volgde eerst de opleiding tot verpleegkundige en kwam voor mijn stage bij ’s Heeren Loo terecht. Met de verwachting dat hier alleen maar hulpbehoevende cliënten zouden zijn, begon ik mijn eerste dag op een woning van bewoners met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. Op dag twee was ik al verkocht. Ik kwam erachter dat het beeld dat ik had, totaal niet klopte. Het contact met de cliënten ging als vanzelf. Ik had meteen een klik met ze.”

Passend puzzelstukje

“Na een jaar stage kwam ik als leerling in dienst bij ’s Heeren Loo. Al snel merkte ik dat de medische kant van de opleiding mij onvoldoende aansprak. Dankzij de cliënten kreeg ik meer interesse in gedrag. Waarom doet iemand wat hij doet en hoe kan ik hierbij begeleiden? Ik mocht overstappen naar de opleiding maatschappelijke zorg. Deze opleiding voelt als een kloppend puzzelstukje.” 

Succes vieren

“Mijn baan is uitdagend en afwisselend. Hoe gaat een cliënt zich gedragen? Is er spanning? Ik vind het een uitdaging het gedrag om te buigen en aansluiting te vinden. Ik vind het fijn de cliënt te kunnen bieden wat deze nodig heeft. Ook als hij het zelf niet weet. Dit vraagt ook wat van mijn creativiteit. Ik probeer elke dag de successen te vieren. Soms gebeuren er ook vervelende dingen, zoals agressief gedrag. Maar ook dan ben ik er voor de cliënt vanuit een onvoorwaardelijke ondersteuningsrelatie.”

Vertrouwd gevoel

“Als mijn opleiding straks is afgerond, hoop ik bij ’s Heeren Loo te kunnen blijven. Hier voel ik mij vertrouwd. Op het terrein, met mijn collega’s en tussen de cliënten. Ik zie mijzelf de komende jaren als persoonlijk begeleider. Mooi vind ik daarbij dat ’s Heeren Loo haar medewerkers stimuleert om te blijven leren. En omdat ik alles rondom gedrag en psychologie erg interessant vind, kan het zo maar zijn dat ik daar ooit nog een opleiding in ga volgen.”

Veel mogelijkheden

“De gehandicaptenzorg biedt veel mogelijkheden. Qua cliënten, ziektebeelden en beperkingen. Ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om daarachter te komen. Ik kan dan ook alleen maar zeggen: twijfel je of de gehandicaptenzorg bij je past, loop dan eens een dag mee bij ’s Heeren Loo. Ervaar zelf hoe mooi en veelzijdig deze branche is.”