"Jong geleerd is oud gedaan"

Sjors is 10 jaar en zit in groep 6 van de Rehobothschool in Naaldwijk. Over een onderwerp voor haar eerste spreekbeurt, hoefde ze niet lang na te denken. Die zou gaan over de gehandicaptenzorg op het werk van haar moeder Heleen. “Want ja mam ‘deze mensen’ kom je niet zomaar tegen in dorp en ik wil meer over hen vertellen. Ik vind Virendra heel lief.” Sjors gaat vaak even met mama mee naar Het Westerhonk. Zij en haar zusje spelen dan met de bewoners met een ernstige meervoudige beperking. Virendra (32) is haar speciale vriendje en daarom koos ze hem uit om bij haar te zitten tijdens haar spreekbeurt in Samen.

Haar klasgenoten luisterden aandachtig en zagen dat ze Virendra erbij betrekt en hij steeds oogcontact met haar zoekt. Hij toverde een grote lach op zijn gezicht als Sjors zijn naam noemde; wat een klik hebben die twee. Stoer dat ook de hulpouders en haar oma erbij mochten zijn. Sjors vertelde allemaal dingen en liet foto's zien. Het ging over de geschiedenis van de gehandicaptenzorg en Het Westerhonk, over IQ, wat een verstandelijke beperking is en hoe je om gaat met iemand met een beperking. De klas stelden allerlei vragen, bijvoorbeeld over de familie van de bewoners en of zij vaak langskwamen. Iemand vroeg of deze mensen net zo aanvoelen zoals ons. Anderen vroegen zich af waarom sommige cliënten een helm dragen en of deze mensen gelovig zijn en zingen in de kerk. De klas gaf Sjors een 10 en vonden dit onderwerp leuk, interessant, goed gekozen en mooi. Meester Fop gaf een 9. Wauw wat goed!

Na afloop kreeg de klas in twee groepen een rondleiding over het woonzorgpark, door mama manager Heleen en manager Loes. Natuurlijk ging ook Virendra gezellig mee. De leerlingen liepen buiten en keken binnen bij een dagbesteding en onder andere de woning waar Sjors’ oom Huibrecht werkt. Ze zagen hoe een tillift werkt en hoe je hier woont. Twee meiden uit de klas gaven aan hier te willen werken als ze groot zijn! Het hart voor de zorg, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.