Mooi werk van een gedragswetenschapper op een woonzorgpark

Fatima van Toorn op kantoor achter haar laptop

Fatima van Toorn startte in maart 2024 als gedragswetenschapper bij ’s Heeren Loo in Druten. Zij is verantwoordelijk voor diagnostiek, advies en mediërende behandeling van de bewoners van drie woningen voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG). De ideale mix van werkzaamheden volgens haar.

Eind 2018 studeerde Fatima af als orthopedagoog met de specialisatie ‘forensische zorg’. Zij liep stage op een woonzorgpark met ouderen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB). Na haar stage bleef zij daar werken als regiebehandelaar voor ouderen met een EMB. Zij maakte na 4 jaar de overstap naar een polikliniek voor specialistische en forensische zorg bij dezelfde organisatie. Daar richtte zij zich volledig op diagnostiek en behandeling voor cliënten met een verstandelijke beperking die een delict hebben gepleegd en verplichte behandeling opgelegd krijgen. Een mooie en uitdagende baan, maar Fatima miste het contact met begeleiders en het mediërend behandelen. “Even naar een woning lopen, sparren met begeleiders maken mijn werk volledig en dat had ik niet meer.”

Nieuwe omgeving

D80_1746-b-2-2.jpg

“Ik wilde een nieuwe werkomgeving en nieuwe prikkels. Het begon met een LinkedIn-profiel en daar ging ik me oriënteren. Volledig blanco stuurde ik mijn CV naar ’s Heeren Loo. Verrassend genoeg belde de recruiter meteen op. Hij was oprecht geïnteresseerd in mij en in mijn passie voor het werk. Het was echt een diepgaand gesprek, met een fijne en gelijkwaardige gesprekspartner. Het voelde als iemand die met je meekijkt naar wat je leuk vindt en meedenkt over de mogelijkheden daarvoor. Ik dacht: zo’n collega wil ik wel hebben!”

Oriënterend gesprek

Er kwam een oriënterend gesprek met twee collega’s in Druten. Het was een mooi gesprek over de inhoud van het werk. Ik voelde een fijne klik. Na een positieve terugkoppeling had ik een gesprek met de manager. Ook dat was een heel prettig gesprek. Zij dacht meteen mee over de opleiding cognitieve gedragstherapie (CGT) waarmee ik al gestart was en regelde dat ik die af kon maken vanuit ’s Heeren Loo. Ik had zomaar ineens een nieuwe baan bij een andere organisatie!”

Open sfeer

Fatima werkt er nu 2,5 maand. “Het enthousiasme en de bevlogenheid van iedereen vielen me meteen op. Er is een open sfeer in de vakgroep, onder de paramedici en op de woningen. Je kunt altijd met iemand sparren. Er is veel om te puzzelen en uit te pluizen. Het is belangrijk om het gedrag van de cliënt te doorzien, maar ook de context van de omgeving. Daarbij moet je niet tegenover elkaar gaan staan, maar naast elkaar. Samenwerken vanuit verbinding met elkaar. Liever even genoegen nemen met een 6 en samen voortbouwen aan een 7, dan gaan voor een 10 met een ingewikkelde samenwerking tot gevolg. Luisteren, afstemmen en overbruggen naar de ander is belangrijk, want er speelt heel veel.

Inwerken

In het begin heb ik heel veel meegelopen op de woningen. Ik had echt de tijd om iedereen te leren kennen. Inmiddels doe ik allerlei observaties, onderzoeken en behandelingen en ik voer gesprekken met de (persoonlijk) begeleiders. Ik heb een superleuke baan gevonden, met voldoende mogelijkheden om te groeien en te leren. De cliëntgroep en de complexe vraagstukken dagen me echt uit. In de toekomst hoop ik de postmasteropleiding tot orthopedagoog generalist te kunnen volgen. ’s Heeren Loo heeft mogelijkheden voor die opleiding. Een organisatie met kansen.”

Ook werken als gedragswetenschapper bij 's Heeren Loo? Neem contact op met onze recruiter Wouter'.