“Het is fijn als bewoners blij worden van lekker eten”

Vers en gezond koken in al onze wooncentra, het liefste elke dag, dat is wat we willen. In Sneek wordt dat al gedaan. Arjen Zeevenhooven is daar gastheer en verantwoordelijk voor het koken van alle verse maaltijden. ‘Machtig mooi’, vindt hij het, om in overleg en met hulp van de bewoners te koken. Niet alleen vers, maar ook gezond én creatief.

Zorgen en koken

“Na mijn carrière als ondernemer in de horeca, docent en productontwikkelaar voor Ahold, kwam mijn pensioen te vroeg. Ik vind het fijn om me in te zetten voor anderen. Zo doe ik veel aan fondsenwerving en ben ik actief voor Stichting Present. Toen de vacature voor gastheer op mijn pad kwam, zag ik dit als een ideale manier om te zorgen, te koken en mijn tijd goed te besteden.”

Wat is je rol als gastheer?

“Koken, bestellen, koffie- en theemomentjes verzorgen, schoonmaken, een praatje maken en spelletjes doen. Dat zijn de praktische zaken die bij mijn functie horen. Het leukste en interessantste aan mijn rol vind ik toch wel de interactie die ik heb met de bewoners, het persoonlijke aspect. De bewoners zijn van verschillende pluimage en leeftijden. Ik vind het fijn om met iedereen een goed contact te onderhouden en een klankbord voor hen te kunnen zijn in het dagelijks leven.”

Plezier

“Creatief, gezond en vers koken, in overleg en met hulp van bewoners, is machtig mooi. De individuele wensen samen laten komen met vers en gezond is een uitdaging die mij elke dag weer plezier geeft. Het is fijn als bewoners blij worden van lekker eten.” Op de vraag wat voor eten het meeste in de smaak valt bij de bewoners, antwoordt Arjen dat variatie de kunst is: “Vers gesneden salades en fruit, maar vooral vers, eerlijk en gevarieerd”.

Vegetarisch = spannend

“We koken regelmatig vegetarisch en onze bewoners vinden dit best spannend. Vleesvervangers zijn geen favoriet, maar een ragout van jackfruit gaat er prima in! Het is belangrijk dat je met dikke smaken durft te werken. En gerechten door middel van verse en soms droge kruiden goed smaken meegeeft. Niet te vlak en te saai en af en toe een accent gedroogd fruit.”

‘Begin gewoon, maak plezier en wees relaxed’

Aan andere locaties, die ook vaker vers willen koken, wil hij meegeven dat het vooral belangrijk is dat ze durven. “Niet te behoudend zijn en gewoon proberen. Google eens wat gerechtjes en begin gewoon. Maak het jezelf niet te moeilijk, want vers koken kost wel wat meer tijd. En zorg dat je een goede combi-steamer tot je beschikking hebt, want deze is onmisbaar! Het belangrijkste is dat je geniet van wat je doet. Maak plezier en wees relaxed. Wees een positieve bijdrage.”

Lees meer over:

Gerelateerde items